March 25, 2012

Waktu waktu Doa Mustajab

Today i found an old book with the title 'Doa doa Pilihan ' so i flip through the book .
wanna share these interesting Info that is waktu waktu yang mustajab untuk kita berdoa

1.ketika hujan
2.ketika berada didalam kesusahan
3.selepas iqamat
4.selepas laungan azan
5.ketika berdoa untuk kedua ibu bapa

                           
                                       
6.ketika waktu subuh 
7.ketika waktu maghrib
8.ketika sepertiga malam
9 ketika diri dianiaya
10.ketika bermusafir
11.ketika malam Lailatul Qadar
12.ketika sebelum/selepas makan
13.ketika hendak berwudhuk
14.ketika hendak berniat puasa
15.ketika rukuk dan sujud dalam solat
16.sewaktu gerhana bulan/gerhana matahari
17.ketika hendak memulakan/mengakhiri bacaan Al Quran

and i do heard about hadis macam ni

                   apabila 2 orang muslim bertemu dan berjabat tangan ,
                   maka di hapuskan dosa keduanya dan dimakbulkan doanya .

anyway sebagai hamba, kita mestilah berdoa dan memohon hanya padaNya .
berdoa lah kerana Allah suka akan hamba yang berdoa padaNya .
kadang kadang apa yang kita hajati tidak dapat kita miliki .
bukan kerana Allah tidak mendengar doa kita tetapi yakinlah Dia punya sesuatu yang lebih baik untuk kita .
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang ada di hadapan dan dibelakang kita.


                             
                         sebarang tambahan Info amat dialu alukan ! thanks !

                                               sharing is caring (^_^)

11 comments:

Cik Aini Lavender's said...

btul2..ai pun ada tbaca pasal nih =p

@ deqla manjew said...

sentiasalah kita berdoa padaNya...krn hanya Dia yg maha mendengar...

Cik Nur said...

Moga ALLAH..makbulkan segala doa kita..Amin..!

~Sweet Honesty~ said...

btl.. penah tebaca terbaca juga artikel sal nyeh..

✿ cik pieQa ✿ said...

dan yg paling penting hati itu ikhlas memohon bantuan Allah kan kan :)

nice info, thnks for sharing :)

cendol said...

u rite sis!
sharing is caring (^_^)

cendol said...

em..Yang Maha Mengetahui

mzhany said...

tq for da info. sbb tu dlm keadaan marah, kecik ati dgn apa org kata kt kita, jgn doakan buruk2, kang xpasal2 makbul doa kite...kesian kt org tu

cendol said...

em btol tu..kalo marah cepat2 la amik wudhuk

9n0L4 said...

ketika saat berbuka pose juge. :)

C'Jai said...

nice n3 la cendol.... nak tambah jg tadi..tp dah ada org tolong tambahkan..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...