April 6, 2012

Anak Awal @ Anak lambat ?

                                        




suddenly something strikes on my mind !


its about anak awal and anak lambat . apa ni ?
heehe.. 
maksudnya , lahir awal atau lahir lambat..
for example , cendol anak kedua ..ada 3 adik dan 1 abang .


bila kita dah besar kan , memang kena beralah ngan adik adik .
kalau gaduh je mak akan cakap  "beralah la dengan adik "
masa tu cendol terfikir "em..untung lah lahir lambat"
haha
rasa macam best je adik adik ni sebab yang tua ni mesti beralah kan


tapi..
situasi berbeza pulak untuk adik..
okay,macam ni..
masa cendol dan abang kecik dulu,mak ayah muda lagi..
ops! hehe
ayah pun tak busy macam sekarang ..
dulu ayah selalu ada masa untuk teman kami belajar
siap ajarkan apa apa yang kami tak paham..
mak ayah tolong ajar mewarna..melukis sama sama
haha seronok nya ! 


adik adik tak merasa macam tu..sekarang ayah makin busy..keje banyak..
yela kami pun makin membesar kan..bnyk nak guna duit untuk study,
ayah mesti keje lebih..


mak ayah lebih harapkan kami lah yang tua ni untuk tolong adik adik buat kerja sekolah
tapi mana nak sama cara mak ayah kan..
bila adik nak tanya ayah , ayah selalunya cakap "tanya diorang"
tunding jari kat kitorang yang tua ni..hehe


then adik cakap "untunglah kome,dulu mak ayah boleh tolong kome buat kerja sekolah"
hehe macam tu pulak..betul jugak cakap adik ..


moral of the story ,
berSYUKUR je kita dilahirkan kat bumi ni..
tak kira lah anak nombor berapa.
HARGAI diri sendiri  dan orang lain .
sebagai family member mesti la saling SAYANG ! kan?


give and take itu perlu dalam family okay !
haha this is my family !  :)
FAMILY ( I Love You )


yang ber  'topi putih tu Atok cendol !
yang tudung hitam itu  opah cendol .
and the rest is US ! hehe





25 comments:

sis92 said...

plg pnting bsyukur msh punya keluarga di sisi :)

eLLa n aLia said...

wah, terharu nya dengan entri ni.. ella anak ke tiga.. dulu ya.. mama dan abah slalu temankan belajar smpai malam..

Chic Na said...

sama je sebenarnya kan. masing2 ada kelebihan & kekurangan. terima je. :)

MawardiYunus said...

wah untung la ada datuk lagi

dyabunga said...

dia anak pertama..dulu selalu jugak pk cm tu..huhu

Rapunzel Cikilolo said...

rezeki masing-masing...

Dieyna said...

mana satu cendol.. hihi nak konal..

etuza said...

Asalamualaikum..
Aduhai sejuk hati ayah dan mak ya, rasanya blog ini tempat Etuza nak mengadu pasal anak2 ya. Bantu2 saya mana2 patut ya dek..saya tengok keluarga sakinah ni. Maaf ya baru ada masa ke sini. Saya ada anak 7 orang ya, yg ke 2 SPM tahun ini..lelaki, 2012 penentu baginya..masih tak nak struggle study.

9n0L4 said...

ye betul. tiap bende ade pro & con. juga hikmah kan. kelebihan kekurangan itu saling melengkapi. ;)

Cik Aini Lavender's said...

suka dgn MOS nih :

moral of the story ,
berSYUKUR je kita dilahirkan kat bumi ni..
tak kira lah anak nombor berapa.
HARGAI diri sendiri dan orang lain .
sebagai family member mesti la saling SAYANG ! kan?

**setuju sgt,kalo cite bab fmly mesti snyum smp telinga kan =p

cendol said...

Haha btol tu ! Love them much much!

cendol said...

Haha cendol yg paling tembam lah..tudung hijau

cendol said...

Wsalam .. Em thanks ye,.insyaAllah kita smua boleh membentuk kluarga sakinah..
Btw, boys memang mcm tu..adik cendol pmr tahun ni tp still main2..
Tapikan, cendol rse boys actually can pick up very fast tau..apa2 pun usaha kne ade. :)

Tihara said...

salam kenal,

bersyukurlah kan, anak ke berapa pun...pengorbanan ibubapa sukar ditandingin

syafiqakarim said...

taksuka anak last.
kahkah

Cik Nur said...

xkisahlah..janji kita ada family yg syg pada kita.. :)

Lara E'dayou said...

salam singgah .. :)

teha said...

oh , i love my family.. :)

M@W@R Q@SeH said...

dlm hal ank2 ni ibu bapa mmg xberkira...kita ank2 ni je yg terasa ada pilih kasih...

~Sweet Honesty~ said...

sweety ank sulung..mmg byk beralah..ermm.. tnda sayang kt adik2..skrg, mereka pla yg byk beralah dgn kakak dorg ne..(^_^)

@ deqla manjew said...

ingatkan dpt anak awal ke lmbt.. hihi..deqla anak bongsu...so deqla lahir lmbt la eh? tak kisah, yg pntg kita punya family.. :)

Misya Mialen said...

x kira siapapun kita dlm family, mmg kena syg menyayang;) dulu, masa kecil, sy dan adik2 sllu gaduh;) skrg bila dah besar, jadi kamceng pula;)

Ayuni said...

sye ank kedua, bnyk beralah ngan adik2, tapi xpelah, yg penting sye lg pandai dr diorg, hahaha!

Iena Eliena said...

dtg singgah sini dari blog cik nur:)
cik iena follow your blog..
follow my blog juga ye(^_~)
www.ienaeliena.com

Eein Azryn said...

saya bongsu. tapi saya kena beralah dengan anak sedara pulak. hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...