July 31, 2012

Jilat Jari


salah satu sunnah Rasulullah ialah bila Baginda akan menjilat jarinya setelah selesai makan .


Dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, "Jika salah seorang diantaramu makan,maka hendaklah ia menjilati jari jemarinya sebab ia tidak tahu dari jari mana munculnya keberkatan."(HR.Muslim)


Ka'ab Bin Malik ra. juge memberi kesaksian bahawa pernah melihat Rasulullah menjilati jarinya setelah mkn.

Sebab apa Rasulullah buat macam tu?saje saje ke?

Pengkaji Saintifik mengesahkan jejari kita terdpt enzim dan asid .apabila kita jilat jari sesudah makan,jari
kita akan mengeluarkan enzim yg membantu menghadamkan makanan dan dpt mencegah sembelit.




Ade nampak lagi??ade?Islam is the best !







45 comments:

Cik Aini said...

btul2..
islam is the best!
syukur sgt kita dilahirkan dlm islam kan cendol =)

Masha Meisters said...

eik..cendol...kite selalu wat camtu tau....hehe

Niesa said...

sokong!!ISLAM terrrbaaaikkkk! :)

Deqla manjew said...

yeahh.. suka jugak lps mkn tu jilat jari..tandanya sdp dan bersyukur dgn rezeki yg Allah bg...lagi2 kalo mkn kepci...nyum2.. :)

Mrs Velentine said...

akak kalo makan kat kedai pun jilat jari hehehe

Si Matatajam said...

Alhamdulillah. Selalu diamalkan...klik2...

BloggerGenX said...

yup..betul tue..mmg sy amalkan..

aku HaniAsyira said...

setiap apa yang dalam Islam suruh buat ada kelebihannya nyer..

mang suka jilat2 jari ni.. hahaha

anif abdullah| AA said...

ya puan,saya nampak.hehe

islam itu mmg indah :)

afzalsukasuki said...

setiap sunnah rasulullah tu ada makna tersirat di sebaliknya sama seperti makan menggunakan 3 jari :)

~Sweet Honesty~ said...

sweety salu buat cm tu taw..

Kesuma Angsana said...

KA pown suka gak jilat jari specially kalu menu yg sedap2 tu hehehe

Deq's Qienz said...

Kite pon jns suke jilat jari..kesedapan hingga mjilat jari

lelamaisara said...

memang islam is the best...:)

Cendol...rindu pulak kat cendol..hehehe

Errah said...

errah lau makan dengan jari2..dengan pinggan2 pun jilat..hehe

Azee Hana said...

yup,,betul tu..kalau orang makan gune sudu,,rugi la,,x dapat jilat jari..hee

Chic Na said...

memang suka jilat jari. tp kalau mkn luar tu macam segan sket. I love Islam. ;)

Wanieys said...

betul tu islam is the best....

Nadia Elena said...

jilat sampai licin.. =D

Hanif Idrus said...

perkongsian yang menarik

-meeSUPERGIRL- said...

betul tuu .. nasi juga mesti makan bg habis . jgn tggalkan walau sebutir . kemungkinan yg sebutir itu lah rezeki kita :)

Hanif Idrus said...

Thanks letakkan saya dalam bloglist
U in my bloglist
Hanif blog bloglist
Check It Out!!!!
Check blog anda berdasarkan bloglist abjad
Every week saya datang melawat tapi dengan syarat always updated blog..hahahha

elyna mirsada said...

pas ni ely nk mam smbl menjilat jari..=)

Cik Nur said...

nur selalu buat mcm mana rasul kita buat..
dan..mmg islammitu indah.. :)

Mr.Clive said...

terima kasih kerana berkongsi cendol!!! cendol apa khabarrr??? :D

Cendol said...

kabar sihat :)

Cendol said...

ye.Alhamdulillah!

Cendol said...

same le kitee hihi

Cendol said...

aahh same juge.

Cendol said...

typing error agaknye ni

Cendol said...

hehe sukeenyeee!!!!!!!

Cendol said...

haha wowww lain mcm nii

Boni Kacak said...

kena rajin jilat jari lah lepas ni...

Princess Nusy said...

nice sharing..bgus jilat jari nyh.. =)

Yumida said...

betul tu cendol..ske ngan cendol kongsi kisah sebegini..like u..lop u la cendol

Nyue said...

yuppp..sokong cendoll.....aktvt lps mkn yg elok kita amalkan..ehehehe...dr kecil ag mak suruh mkn perlu abiskan, mkn elok2..hehehehe

inche hlovate said...

keenakkan maknan akan lebih terase kalo kita jilat jari tu lepas makn kan..

are_lin@yu said...

ayu sllu amal ni lpas tahu dulu..hehe..salam 12 ramadhan dear ;-)

Cinta Misteri said...

Makan cendul pulut smpi menjilat jari.... bang! kacang lebeyh!

dyabunga said...

dya selalu amalkan..huhu sebab tu dya suka makan guna tangan..

Cik mama said...

memg selalu akan buat cam tu.. ikut sunnah nabi..

wan nurul hezrina said...

patutlah lancar jer membuang pas makan sbb jilat jari=)

izz iizza said...

pasni nk jilat jari la..hihi

9n0L4 said...

ye betul. tak yah nak sangkal lagi. byk sbnrnya sunnah hal makan minum ni. ;)

Tinta Lana said...

Salam.

Memang best jilat jari, lagi2 makan kepci, eh, mcm pantun sudah,hahaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...