August 10, 2012

ape engko rase yong oii??ape ko rasee??


Ape rasa bile ade org konpiusss kamu muslim or non-muslim?
seorang perempuan penjaga kaunter pertanyaan membuatku konpius , keliru , sekaligus menimbulkan masalah komunikasi.

nak cakap "hi " or "assalammualaikum?"

rambut perang,anak mata biru,kulit tak putih tak hitam,mata sepet .
pakaian dia tak payah cerite kerana ia akan mengurangkan pahala ramadhan kite.heheh
melayu kah dia? cina kah? omputih??ha ha ha 

pada firasatku melayu kot.tapi penampilan yg agak dasat tu buatku teragak agak nak bagi salam.
ckp aje lah "hi"

hai haiiii pakaian melambangkan peribadi?
ape tak malu ke rase pakai mcm tu?org di sini yg melihat org di sana pun rase maluuu!!
Dont judge a book by its cover?pakai je mcm tu mane lu tau hati dia baik?eh?
Jangan engko lupe, first impression itu penting!

58 comments:

aNiss :):) said...

pakaian yang menutup aurat melambangkan wanita solehah. sebab tuu penting pakaian nie :) tak de laa orang konpius sangat -,-

aku HaniAsyira said...

jangan lupa fisrt impression tu penting.. setuju!!!

eimah siti said...

betul2.....

░♥si lampu neon♥░ said...

i dpt bayangkann muke omputih celop tuu heeheh

Rapunzeel Cikilolo said...

Aah. Kalo nk bg mknn buka puasa pun confius

9n0L4 said...

pakaian melambangkan peribadi. yeahhh. ;)

anamizu kaito said...

mmg org sllu ckkp dont judge books by its cover..
tp 2 minit pertama kita tgk someone, kita dah mula
akan judge.. and sbb tu pnting luaran..
org tak tanye dalaman kau baik ek?
org tgk luar dlu..

KorN said...

err mungkin die tak cukup duit nak beli baju kot... (think positive).. ececeyhhh

Cendol said...

ha ha ha ke siii annn..tapikn ade baju yg tak cukup kain lg mahal dari baju yg cukup kain.

Cinta Misteri said...

malas nak rasa.... mesti rasanya payau atau kelat. lagilah kalau dah tak boleh beza halal haram nie, mesti rasa nak muntah.

Cendol tegur2lah yea kalau ada kwan2 yg mcm tue. jgn tengok aja. kalau tak kenal nak tegurpun okey jugak, dapat pahala tau.

Cendol said...

absolutely right!

Cendol said...

tah.tak payah kasi!

Cendol said...

betul tu.kalo pakai sopan,kemas,bersih,tak de nye org nk mngata mlainkn org ade pnyakit hati.dah pakai terdedah mcm2 org buleh kate.salah sndiri.

Si Matatajam said...

Betoi tu cendol..Walaupaun orang kata dont judge book by its cover.. Tapi cover tu dah melambangkan ciri2 kat dalam book tu...klik2

Cendol said...

haha . kalau kwn2 tu inshaAllah boleh nk mnegur.tp kalo org tak kenal tu,tak tau mcm mane nk mule.tak berani.huhu
doakn je utk mrk ^_^

Chic Na said...

betul tu cendol. pakaian melambangkan peribadi.

izan mama mia said...

betol tu cendol..tetiba mama teringin sangat nak makan cendol petang ni.....waaaaaaaaaaaaaaaaaa...

-meeSUPERGIRL- said...

haha . bialah dye . asalkan dye tak telanjang . muekekeke

elyna mirsada said...

umm ssh gk lau smpi kita nk beza pn xleh,nk2 lau cm ley ni mata spet..nsb bertudung.hehe

Cik Nur said...

setujuu..!
kadang2 tu mmg mcm confiuskan..!

Cendol said...

hahamcm tu dah kes beraatttt lah meeeee oiii!!!!!!!!!!

Cendol said...

mmg beno!

izz iizza said...

dia rasa dia cun la pakai gitu..hihi..

Cendol said...

haha ntah agaknye.

LYAfrina said...

aduyai..sekarang mmg ramai org melayu dh x mcm melayu

Hanif Idrus said...

Seksi girl or seksa kan orang sekeliling.....hehe

C'Jai said...

hehe..memang kompius la kan..

leakedknowledge said...

hang kne snap gambar die n post kt cni..aku nk tgk cmne rupanya..buahaha

Wanieys said...

tu la kdg2 konpius dgn org mcm tu...dop tau muslim or non muslim

Yana Libra said...

marahnya dia~~ hehe :)

kalau nampak org macam tu, lebih baik nasihat dengan cara yang baik.. kalau dia tak nak dengar gak, sabar lah ye~ :)

jangan marah2 di bulan puasa ni..hehe :p

boni kacak said...

hahaha.. betul.. first impression tu sangat2 penting..

Edy Fee said...

hurmmm tu la pengaruh asing kuat sgt...
takde kesedaran dlm diri susah la

salam blogger
nak maklumkan keputusan
MY FIRST GIVE AWAY


FEEL FREE TO VIEW

http://edyfee.blogspot.com/2012/08/keputusan-rasmi-my-first-give-away.html

jangan marah kalau tak menang yer
selamat berpuasa dan selamat menyambut hari raya

Cendol said...

tu la pasal.ape2 pn bkn nmpk mcm melayu tu yg penting.yg penting nmpk mcm muslim.

Cendol said...

haha bergantung pd org sekeliling nk rase seksa atau selesa

Cendol said...

amboih.selamat mnjalani ibadah puasa

Cendol said...

haha tak marah.cakap jee

cik wanie Lovela (CWL) said...

hehehe....sy igt cendol anak ayam :P

SYAH'IZZAT said...

bdk2 zaman skrng dah dasyat.. fashion melebihi segalanya..

diana said...

penampilan yang baik jugak mengelak kan diri kita dari di fitnah..

Cik Aini said...

next time wat2 la cakap 'assalamualaikum' pastu cakap sorry..
tgk dia nk jwb ke x?hehehe
mana la tau lps tu dia ada rs insaf ckit2 kan..

**jaga diri hiasai peribadi..betulkan cendol kan.. :)

amy syahiera said...

tak cukup duit nak beli kain kott , HAHA ,
maksiat mate tu !
pakaian melambangkan peribadi , setuju !

tirahzairi said...

biasa la...ikut trend...sampai lupa daratan

rafflesia said...

pakaian sangat penting. kalau dah pakai macam mat saleh, macam mane kita nak bagi Salam. tengok ic, orang Malaysia. Islam.

*selalu baju yang xcukup kain ni mahal harganya. xsalah kan pakai baju yang cukup sifat

jaakechik said...

tutup aurat itu yg terbaikk... baru org x konfius kan??

psst2x : blog berwajah baru ek? hehe,,, comeyy

Tinta Lana said...

Salam.

Cendol! Salunya, lana lari laju2 cam usain bolt larik bila nmpk org camni..yela, takut konpius smpai lana pening2, baik larik laju2, leh sihat kan bdn..errr..hehehe.

Lana konpius kalau kejap org tu kai tudung, kejap tidak. Pastu, bila ia letak gmbr ia dlm keadaan bertudung n tak bertudung tu dalam satu entry/post yg sma.. believe me, bila kita buat camtu, org akn konpius..bukan Muslim lagi berganda2 konpius nya.

caliph shuriken said...

klau dia singgah bazaar ramadhan, agak2 terseksa x org tgk, erkk...

Deqla manjew said...

memang la org yg berpakaian tak senonoh tu x semestinya jahat, tapi yg baik tu sudah pastinya akan berpakaian sopan.. huhuhu..

Niesa said...

1st impression mmg penting!dunia semakin dasyat..

Deq's Qienz said...

mmg mengelirukan...kalo gi siam lagik la..kdg² peniaga tuh bkn islam tp tetap bertudung..zaman skg mmg kena ati² sikit..byk berlaku penipuan :)

lelamaisara said...

Erm...memang kalau ada orang mcm tu kita malu nak tgok...huuuuu

syafiqakarim said...

kadang,
aku pun mudah keliru bab bab ni weh
satu lagi bab jantina.ihiks

Masz Sidek said...

betul tu... first impression amat penting... jgn salah kan org bila berlaku salah faham yer...

aNiss :):) said...

betol! salah sendiri tapi duk tunding jari kat orang. hmmm

Cendol said...

aah yela.ni pakai tak senonoh mndedahkan diri kpd fitnah,buruk sangka org lain.
hee tq kak ^__^

Cendol said...

haha lana ni pelari pecut ke mase sukan sekolah?haha
ye betol setuju ngan kamu,non muslim lagi berganda ganda konpiuss

Cendol said...

yup true!mmg pon kan.baju yg tak cukup kain lg mahal dari yg cukup kain.

Cendol said...

yup true!bagus cdgan ai tu.hehe

wan nurul hezrina said...

nampak sangat kononnya malaysia tuh panas.heheh esk lagi panassss huhuhu silalah tutup aurat.mcm mana nak kata dont judge book by its cover sedangkan mmg pakaian tak cover pun.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...