August 31, 2012

Budak, Kentang Dan Ais Krim.



seorang budak darjah satu pegi ke kantin sekolah bawa duit RM1.
pegi kantin nampak kentang.nampak ais krim.teringin dua dua.
kentang 50sen,aiskrim 60sen. -Duit tak cukup-
berbelah bagi tapi memilih kentang dan lupakan aiskrim.
beli kentang 50sen bagi duit RM1.makcik pulangkan 60sen.
budak tu pun berjalan pergi tapi dalam perjalanan tu dia check baki,
oh makcik tersalah bagi.terlebih 10sen
dengan ini,budak tu dah cukup duit utk beli aiskrim..tapi budak tu teringat kata bapaknya,
"jgn ambik hak org,walaupun 1sen!nanti Allah marah ! hidup tak berkat"
takut ,budak tu pegi balik kat kantin tu dan pulangkan 10sen tu pd makcik tadi.
makcik tersenyum memuji budak tu . makcik ambik aiskrim 60sen hulur kat budak tu,
"ambik,makcik bagi adik "
budak tu?keterlaluan happy!



MOTS,
kalau dah memang rezeki kita  takkan kemana,tapi kita mestilah berusaha.
cari rezeki yg halal, HARTA HARAM MEROSAK KETURUNAN. 
dapatkan something yg kita nak dgn cara baik.

33 comments:

Chic Na said...

bagus pengajaran cerita ni. :)

boni kacak said...

setuju..harta haram, rosak keturunan...

dEdEQ dE wIshEs said...

MORAL DIE ..

BUAT BAIK D BALAS BAIK .. BUAT JAHAT D BALAS JAHAT ..

caliph shuriken said...

yup, stuju.. biar usaha susah sikit asal jgn telan harta haram, huh...

N.Aima K said...

i loike this kind of KISAH TELADAN!!

SYAH'IZZAT said...

apa pown yg blaku, carilah rezeki yg halal. biar susah asalkan halal. btol x cendol? :)

aNiss :):) said...

pengajaran satu lagi is bila buat baik akan balas dengan kebaikan :)

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Good entry cendol!

Cendol, ramai tahu pepatah "kalau dah rezeki kita, ia tak kemana"

Tapi ramai yg tak mahu percaya..ramai amik jalan salah.

KorN said...

persoalan nya, siapakah nama budak tu? eh.. xde kena mengena ... sorry

-meeSUPERGIRL- said...

nasib baik ingat bapak pesan ... last2 tak kempunan jugak nak makan eskrim . hehe

Masha Meisters said...

wheeee....betul tu....memg dah rezeki insyaalah xke mana :)

izz iizza said...

ok ingat tu..cari rezeki yang halal..:)

QasehnyaRania said...

sukanya dpt eskrim free..terbayang chocotop mcd..hhu

jom cendol ciksu belanja,nak?

leakedknowledge said...

akhir si budak tu dapat ais krim FREE?? bertuah punya badan ..haha. so maknanya keesokkan nya die boleh bli 2 kentang/ stu kentang stu askrim sbb bwk duit skollah rm1.50?

Si Matatajam said...

Nice entry Cendol....Bagus sangat Cerita ni..bleh buat pengajaran untuk anak2 Dan bebudak sekolah ni...

O CIKTEDDY said...

wah..subhanallah ^^

Cik Nur said...

betul..kalau dah mananya rezekikan..xkemana...
macam itu juga dengan jodoh.. :) <---motivasi untuk diri cik nur sebenarnya ni..huhuhuhu

|shuhadaothman|TM said...

bagus adik ni. ingt pesan ayah ^^

Yana Libra said...

setuju~~ :)

C'Jai said...

ye..kalau dah di namakan rezeki..kalau dah bukan rezeki yang dalam mulut pun terkeluar semula...kan..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

setuju!

Michelle Hopell said...

bagusnya budak ni .. kalau semua org mcm tu kan best. :D

Deqla manjew said...

kalo dah haram tu haram jugak..mmg x berkat...byk lg cara utk mendptkan yg halal.. untung berlipat ganda bila kita jujur! =)

Cendol said...

ye ye betol tu =)

Cendol said...

btol sgt sgt!

Cendol said...

true :)

Cendol said...

yg ambik jln salah tu maybe diorang krg yakin rezeki tu dah ditentukan Allah.

Cendol said...

nak nak nakkk!!!cepat belanja!!ehehe >.<

Cendol said...

esoknye budak tu bwk duit seringgit jugak.duit 50posen tu dah diguna beli keropok pandan petang tu.haha

Cendol said...

haha mcm ade ape2 je cik nur...ha ha jeng jeng jenggg!!!haha

Cendol said...

btol2.kdg2 kita ingt bnde tu dah jd milik kita,tp Allah ambik balik dn ganti ngan yg lbh baik.sooner or later :)

Cendol said...

betol madam!

lelamaisara said...

bagus betul la n3 ni...saya suka saya suka...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...