June 4, 2013

*merapu seminit *seronoknya hati dah habis exam subject medik . tinggal lagi 2 paper agama . lepas tu boleh  balik Malaysia oh Tanah Airku !!!!!! Maka dengan senang hatinya Cendol akan mula menjelajah  . nantikan !! 

Okay, Enough ! straight to the point -,-


Previous Entry ada soalan yang Tanya apa 2 tujuan  kita diciptakan? ada  hint’ di situ iaitu Al-Quran . itu maksudnya jawapannya ada dalam Al-Quran J

Ini jawapannya
àmenjadi khalifah(pemimpin) di muka bumi
Surah Al-Baqarah,ayat 30
“Dan(ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat,”Aku hendak menjadikan khalifah di muka bumi…..”

àberibadah kpdNya
Surah Az-Zariyat,ayat 56
“Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu”

HIGHLIGHT = beribadah
Maksud ibadah di sini bukannya duk atas tikar sembahyang saja,duk zikir tasbih saja,konsep ibadah tu luas sebenarnya kan. Semuanya bermula dengan NIAT. masa di sekolah menengah dulu ada belajar dalam Pendidikan Quran Sunnah (PQS) tentang satu tajuk tu NIAT MEMBEZAKAN ADAT DAN IBADAH. Kalau tak silapnya macam itu lah tajuknya.

Okay,contoh ,

MAKAN .
Kita Makan sebab memang bila kita lapar kita makan kan ? ini ADAT .
Tapi bila kita Makan dengan niat untuk beribadah,maka ini IBADAH .

Macam mana tu makan pun ibadah ? ?

Contohnya kita lapar,tak boleh nak focus dengan tugasan kita,jadi kita kena makan duluà niat supaya dengan kita makan ini kita boleh lebih focus dengan tugasan kita.tugasan kita itu amanah kita.Jadi kita nak laksanakan amanah dengan sebaik mungkin. à dengan melaksanakan amanah sebaik mungkinàdapat pahala dan keuntungan duniaà syukur pada AllahàAllah redha

Nampak tak ? semuanya berbalik padaNya.itu IBADAH .
Maka logiklah Allah ciptakan kita untuk beribadah .

Konsep ini kalau kita tak faham,maka timbul kata-kata seperti ini,
takkan nak duk atas tikar sembahyang je !

Ini semua berpunca daripada KEGAGALAN memahami konsep IBADAH .

 tidur,bergurau,belajar,melancong, ß  semua ini boleh jadi ibadah sekiranya disertakan dengan niat yg                     
                                                                      baik dan berbalik kpdNya

dan banyak lagi sebenarnya.tak tau lah kenapa Makan yang menjadi contoh .hee J  itu saja sedikit perkonsian dari ilmu yang seciput ini.siapa-siapa nak tambah,dipersilakan,kalau ada salah tolong kabo J



25 comments:

Nastyna said...

Very meaningful contoh yang u give here, senang nak faham. thanks so much dear. Allah bless u.

Syioknya dapat balik Malaysia nnt, kem salam semua yer (eccece).

are_lin@yu said...

nice sharing cendol.ayu dtg melawat ;-)

pha is said...

nice share.. betol2.. segalanya adalah ibadah jika niat yg baik dan perbuatan yg baik, selagi tak bercanggah dengan syara'..

tetiba teringat plak paper PQS masa spm dulu.. hehehe

izan mama mia said...

tak sabar tgg cendol balik malaysia

kopi pasta said...

ya, betul tu. anguk2 sambil baca...

selamat kembali ke Malaysia :)

mama aryan said...

salam cendol....

perkongsian yg bagus ni,

moga berjaya dlm exam ye

dya bunga said...

terima kasih ye cendol sudi kongsi.. hihi

Yana Libra said...

ilmu berguna ni cendol..membuka minda~ :)

Tinta Lana said...

Salam.

Cendol, selalu bila sebut ibadah, memang org akan duk kenang solat, pose, masjid, sedekah, gi buat haji. Balik2 skopnya tang situ saja.

Sedangkan makna ibadah itu, luas sebenarnya. Menulis diblog pun, boleh jadi ibadah juga.. betul kan cendol?

Deq's Qienz said...

hye sis..lama xdgaq khabar sihat ke??

Chic Na said...

yayyy seronoknya adik cendol dah nak balikkkk..

betul jgk tu kan.. niat kita tu yg penting. tq mengingatkan akak ye.. ;)

aku HaniAsyira said...

apa?? nak balik malaysia?? =P

Nurlyla said...

betul, bergurau sikit boleh jadi ibadah jika ianya diniatkan untk mnjlinkn sllhturrahim krana Allah. jgn trlbih sudah.. :) slmat ptng..

Niesa said...

wahhh..nak balik Malaysia dah eh??sll la update blog pas ni kan??

btw..nice sharing..!

mama3heroo said...

salam kenal dr m3h
tq singgah blog m3h
done follow sini

Mawardi Yunus said...

wah lama dah x singgah sini. wadi dtg ni :)

Eein Azryn said...

Konsep ibadah memang luas, cuma kite je yang tak tau. :)

Solehah Shamsuddin said...

cendol, belikan hadiah dari sne. please2 haha ni mke xtau malu maksudnya :p

shar90 said...

bunyi mcm simple n kadang2 kite xhirau pon... tp klu buat bsr syafaat dia kan... hee ^^

Masha Meisters said...

haha...YES
bila Cendol berbicara....saling menginngati itu indah....terima kasih :)

amir aizat said...

Selamat bercuti cik cendol, hehe

Karukord jagau said...

^__^

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah, syukran... :)

9n0L4 said...

thumb up. ni la die tokoh pensyarah muda. hehe.

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...cendol,

Entry yang bagus.. memang pape yg kita buat bergantung kepada niat walaupun kebiasaan.. jika dilakukan kerana Allah itu dianggap ibadah.
Perkongsian yang menarik..

simple tapi bermakna..

mselim3

pls :ziarah tgk member lama..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...