September 19, 2013

THEM =')

Tiba-tiba je rasa nak menaip entry poyo ni .Bukan bersempena apa-apa pun. bukan hari ibu,bukan hari bapa. saja-saja . 

Demi ALLAH , mak dan ayah kami adalah orang-orang yang mendirikan SOLAT serta mengajar kami cara SOLAT. mengajar kami MENUTUP AURAT dengan SEMPURNA.
mereka jugalah yang MENGAJAR kami membaca AL-QURAN . 
mereka yang mengambil TAHU aktiviti HARIAN . mengenal dengan siapa kami BERKAWAN  dan kemana kami PERGI. 
 MARAH dan ROTAN ganjaran kenakalan.

 Apa jua keputusan yang mereka buat pasti untuk kebaikan .Memanglah TAK semua keputusan tu 100% betul,(heheh . i meant hanya Allah yang tahu apa yag paling baik dan paling betul) tapi semoga dengan BERKAT mentaati keputusan mak ayah itu,ALLAH bantu kita dalam urusan.
La tansa, Redha ALLAH terletak pada keredhaan mak ayah.

kalau mak ayah kata JANGAN , maka JANGAN . sebab diorang kata JANGAN tu bukan saja-saja. Diorang kata JANGAN sebab diorang PEDULI . 

Teringat DULU, mak ayah kata 
"JANGAN keluar merayau-rayau dengan kawan-kawan di pekan KB tu ha .BAHAYA !"
Masa tu baru form 1 dah rasa macam dewasa sangat dah.kawan merayau, nak jugak ikut.kalau tak macam tak matured lah. Then keluar jugak ikut kawan.
akhirnya kantoi jugak . mak marah gila-gila . ayah cool je.
masa tu rasa macam "alaahh apalah mak ni.itu tak boleh,ini tak boleh"


SEKARANG,bila dah tua-tua bergaya macam ni,baru terasa memang BAHAYA tu keluar merayap-rayap dengan kawan-kawan.macam-macam boleh jadi .Cuma dulu masih budak-budak,pikiran cukup singkat asyik fikir nak seronok. now dah tua (bukan tua keladi) baru fikir semua tu .
Kalau anak aku buat perangai macam aku ni,aku cepuk dia! *dengar tu wahai anak-anak mata dan anak tekak ku.
THINK BEFORE U ACT. wuu  T_T *nangis

Anak WAJIB mentaati mak ayah selagi mana tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

Mengaku , diri sendiri pun masih tak pass bab ni. contoh , benda simple .

mak cakap, "Tolong sapu lantai"
Balas kat mak "ala malasnya" (dah kantoi kau pemalas!!!)
Padahal mak suruh sapu lantai, bukan bercanggah daripada ajaran Islam pun sapu lantai tu kan?habis kenapa tak buat ?! mentaati mak ayah tu wajib,then apa pulak hukumnya melanggar perkara yang wajib macam ni?

see??benda simple.kadang-kadang lepas pandang . belum kira lagi dengan kata-kata yang
 "cantik-cantik"pada mak ayah.   wuuu  O_O  *pengsan


Tapi,kalau main game candy crush mak ayah punya sampai kalah?kalau berebut ipad dengan diorang sebab nak main candy crush cemana? i guess,  tak pe kot . hehehe .


#Ya RABB, kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka mengasihani kami semasa kecil,ampunkan dosa mereka,berikan kepada mereka kebaikan dunia dan akhirat,jauhkan mereka dari azab api neraka dan masukkan mereka ke dalam syurgaMu.


=') Them
AWAS!orang dalam gambar terlalu comel.
anda mungkin melihat tanpa berkelip
O_O

9 comments:

Chic Na said...

memang comel mak ayah cendol.. patut la cendol comel.. hehe..

biasa la tu zaman budak2, tau nak enjoy je.. sekarang dah boleh fikir baru tau kan..

baca kat paper kabinet putuskan student Mesir kena sambung kat ipt tempatan. betul ker dik?

Yumida Huda said...

rindu la dgn cendol
aah poll tu org yg xde poll pun blh isi
ia umpama survey utk tahu demografik pembaca blog yumida
klo cendol free..jemput la isi poll yumida..hehe

betul cendol cakap tu
segala arahan, larangan org tua utk kebaikan kita
bila dah besar mcm ni, yumida baru dpt pikir kenapa dulu2 parents sgt tegas

Cik Aini said...

zmn bebudak mmg mcm tu..rs hangen je nk buat itu x bleh..ini x bleh tmbah2 lak kalo mak org lain bleh plak..ms tu alahai x spoting lgsg la mak ayah kita ni..kan2 tp bl dh besar dah tau jg diri pandai lak pikir ooo ptt la dl mak ayah x bagi.hohoho apa pun mereka insan terbaik dlm hidup.moga Allah mnyanyi mereka seperti mereka menyanyangi kita.aminnn

Cik Nur™ said...

sumpah comei... :)

kira alia ni nakalm jugaklah dulu yea..hehehe...

tapi rasanya nur lagi nakal kot..hehe..

apapun, taatilah kedua org tua kita..

Tinta Lana said...

Assalamualaikum cendol..

Mana2 mak ayah pun..lana percaya, mereka dah berusaha yg terbaik untuk anak2nya.

Jangan kita sbg anak, mengharap dan meminta bukan2 dari mereka..

Masa sekolah, selalu buat abh marah,ekekeke. Abah kata pas sekolah, tunggu kat dpn sekolah,abh ambil. Tgk2 kita merayau gi kedai lah, takpun dah naik bas sekolah..sbb tak teringat langsung abh kata nak amik,heh3.

Deqla Manjew said...

alhamdulillah.. cendol yg sekrg ni adalah berkat didikan parents cendol.. sweetnya dorang...sumpah comel..!! ;)

Masha Meisters said...

yorla....tak berkelip sampai lebam dah ni...yup! comel sweet kau!

org tua kita surely nak yang terbaik untuk anak2...love them!

izan mama mia said...

oh cendol...mmg anggun n machonya mereka berdua tuu...huhuhu..mmg pesan mereka ada benarnya...kalau dah jadi mak nnt...lg terasa benarnya pesanan itu cendol...

mama aryan said...

memang comey keduanya...moga keduanya sihat2 sentiasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...