September 12, 2013

Perbezaan itu melengkapkan ikan Goby dan Udang =) subhanAllah !







Menonton rancangan dokumentari,menarik dan mengagumkan bila mengetahui tentang kerjasama antara ikan Goby dan udang. apa nama udang ni taktau la.panggil udang je la.

ikan goby dengan udang rakan serumah..fuhh hebatnya ikan Goby duduk serumah dengan udang . ibarat air dan minyak . ehh..

tapi betul,diorang ni rakan serumah.Udang sebagai ARKITEK,udang boleh bina rumah untuknya dan ikan Goby tinggal sekali walaupun udang ni mempunyai penglihatan yang teruk iaitu hampir buta . 

Kan perbezaan itu melengkapkan ??  

ikan Goby tak tahu bina tempat tinggal,Udang tahu bina.
Udang TAK tahu PROTECT diri,ikan Goby hebat mengesan predator.

Ikan Goby duduk pada pintu rumah diorang dan akan bagi signal pada udang dengan menggerakkan ekornya bila ada predator.Udang pun cepat-cepat sembunyi dalam rumahnya.

Ikan Goby dengan udang keluar cari makan sama-sama. Awesome kan?? Diorang keluar sama-sama sebab  udang jarang keluar kalau ikan Goby tiada. Udang hanya keluar kalau suhu dalam rumahnya terlalu panas,ataupun ketika itu arus air perlahan..

dan, bila udang TERSESAT, Ikan Goby akan pergi cari udang dan bawanya balik . hebat kan??

say, SubhanAllah !! 

begitu hebat makhluk,pasti datangnya daripada Pencipta yang jauh lebih hebat =) 


*terigin nak tahu, apakah bentuk hubungan ikan goby dan udang? kawan atau laki bini?? haha . abaikan ~


21 comments:

Nastyna said...

I watched this too...hahaha kagum giler kan. Owh kat sini hari tu depa tunjuk kalau dorang ada "date", bilik asing-asing. hihihihi

lelamaisara said...

subhanAllah...memang kagum...:)

Cinta Misteri said...

Subhanallah.... tak kelip mata tengok clip mereka. ank2 CiM pun ikut teruja, trus search similar video yg berkaitan

Cik Nur™ said...

SubhanaAlllah...sangat mengagumkan...

samalah, teringin juga nak tahu apa yg cendol nak tahu...hahaha...

sila abaikan jugak. :p

Chic Na said...

amazing! saling melengkapi walaupun berbeza spesis.. tapi masing2 ada peranan masing2.. give & take.. pehhh..

# tolong carikan jawapan tu dikkk.. :)

Rosmiza Ali said...

Kehidupan saling bergantung antara satu sama lain.. Mieza pun suka tengok rancangan dokumentari yang berkaitan kisah hidupan macam ni.. =)
ZON PERMAISURI CHOMEL

Nastyna said...

Yer Cik Cendol, hahahha itu la yang tunjuk kat tv itu hari, depa are best friend forever gitu and mereka date spesis memasing. Takder la luar tabiii sangat kan hehehe.

Masha Meisters said...

subhanallah...
saling melengkapi antara satu sama lin...sweet!

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Soalan cendol yg last tu memang tak terjawab la,hahahahh

Ini mcm belajar sains zmn sekolah dulu cendol..pa ek..konsep simbiosis eh? ya ke. Banyak jenis relationship kan, yg jenis sama2 saling bergntg, tu kot nama konsepnya.

Best kan tgk dokumentari mcmni..lagi2 pasal hidupan dlm laut,hehehe. Rasa mcm kat dunia lain :D

#Cendol..suma soklan cendol..kita dah jwb kt bhgn entry..termasuk psl komik tu ya,hehehe. Tq cendol..smpai ke blog itu dia pergi..huhu

Si Matatajam said...

Ya Allah kagum sgt... Saling melengkapi antara satu sama lain dalam meneruskan kehidupan.. So interesting..

Cik Aini said...

sama2 saling bantu membantu,ciptaan Allah kan..harus lah sempurna :)

izan mama mia said...

saling melengkapi....patut dicontohi

are_lin@yu said...

saling melengkapi kan..baru rasa lengkap hiudp ;-)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saling melengkapi..terpana sat tgk kagum sgt

Niesa said...

SubhanAllah..sgt2 kagum dgn ciptaan Allah...

Kesuma Angsana said...

wah menarik info ni !

~Setanggi Syurga~ said...

Subhanallah..

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...cendol,

cerita yg menarik... bagus utk kita jd kan tauladan.. sepatut dan semestinyer kita macam ikab goby dengan udang nie,,,

mselim3

Deqla Manjew said...

SUBHANALLAH..!! kalo sama je x best jugak kan..kenalah ada kontra.. barulah warna warni.. eh? hihi..nice story... ;)

kopi pasta said...

lupa lak istilah biologi utk gambarkan hubungan mereka. simbiosis kot~

mama aryan said...

subhanallah...sgt menakjubkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...