May 18, 2012

peminat ice cream !! meh sini jap ..

first time buat aiskrim sendiri . overjoy pulak.. =,=


Ais krim . selalu nye beli . kalo rajin sikit je boleh buat sndiri .



Home-made Ice cream

ni simple je cara buat nya . guna 3 bahan je .


bahan
2 cawan susu kotak(perisa yg kamu suka)
2 sudu gula(control sendiri..siapa diabetes tu kurang kan)
2 cawan coffemate 

cara
masukkan semua bahan dlm blender 
blend sampai berbuih .
masuk kan dalam bekas dan letak dalam fridge.
dah agak beku, blend skali lagi.
letak balik dlm fridge.
dah keras boleh makan . 



22 comments:

~Sweet Honesty~ said...

wah..ni paling mudah nak buat eskrem...(^_^)

Azee Hana said...

nyum,,sedapnye askrim...nyummmmm...tapi selalu beli je...x pernah wat pon..malas..haha

Cik Nur said...

nampak mudah juga..! tapi 2 cawan coffemate byk tu..cik nur buat ikut resepi kak aini , guna dua sudu coffemate je..

9n0L4 said...

sangat senang resepi tuh. yummy. sedapnyeee. nak jugak. ;)

Yana Libra said...

kak aine ainun pun ada ajar camne nak wat aiskrim dulu..huhu..tp tak ingat resepinye sama ke tak~~

Cik Aini Lavender's said...

kalo ai x letak gula dah sbb coffeemate & susu kotak tu da manis dah =p

Chic Na said...

waaa aiskrim. yg ni simple je bahan2 nya. nak try juga lah nanti. tq adek cendol. :)

Misya Mialen said...

nah, saya suka resepi ni. nmpk sedap. nnt sy cuba.;) tq dear;)

syafiqakarim said...

nak try.mudah jeeee.ngee

ayut said...

2x blend ea??xtau bt eskrim ni..eskrim 20sen kat kg tu reti la..buat air,masuk plastik,ikat2..msuk peti ais..keras,ketuk2 bg hancur,makan! :)

CHEGU ALONG said...

sedapnye.. :)

izan mama mia said...

makan ais tengah cuaca panas nih mmg best....

KorN said...

hye sedap nye lah eskrem ni.. ni kalo cara RAJIN SIKIT. kalo cara RAJIN BANYAK macam sy, start moto pegi kedai, beli jer. kan.. hehehe

Dieyna said...

selmt mkn ais krim.. dah lama tak buat ais krim...

Mr Lonely said...

walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =D

Regards,
http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

wan nurul hezrina said...

sodapppnyer..nurul mmg antu aiskrim tp kna kurgkn skung tkut kna penyakit kncing mnis..

salam knal dr gsf kay..

Aine Ainun said...

sedapnya...
mesti sejuk je tekak makan malam2 ni=)))

Karukord Jagau's said...

wah...! senang nya buat eskrem...hehehee

@ deqla manjew said...

dap dapnyeee... deqla mmg suka mkn eskem...belanja arr.... :)

mzhany said...

yummy...lagi puas hati buat sendiri kan

ShahminNordin said...

perghh...malas la buat..tlog buatkan boleh..anta kat rumah...hahax

Arina Shamsul said...

ohoho..simple dan nampak sedap je :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...