June 27, 2012

I N S O M N I A !!!!!!!


psstt ..
kamu tau tak ape tu Insomnia ?
insomnia tu masalah / penyakit !!
penyakit susah tido..tak boleh tido .

pasaipa jadik lagu tu?

antara faktor yg boleh mnyebabkan Insomnia ni ialah :


1. tido pada masa yang tak tetap tiap malam . ex., hari ni tido lambat,esok tido awal,then tido lambat,awal,lambat,awal,tak tido,....

2.poor sleep environment. cnth, keadaan terlalu terang atau bising!
so sesiape yg ade jiran yg suka berjamming pepagi buta tu,pegi mintak ganti rugi kat dia sebab korang mungkin terkena insomnia pasal dia memekak ! haha 


3 . Daytime napping ! * adoiii terkena

4.spending too much time in bed while awake . * dussshhh terkena lagi !

5.keje shift malam ! adekah sistem shift malam perlu dikaji semula?
sebab kan sememangnya malam dijadikan utk berehat,tido,bukan bekerja.maka berjaga sepnjg malam memudaratkan? 
lain lah kalau solat tahjud..itu di sepertiga malam ye.dn solat tahjud tu bile dah tido malam je.bknnya berjaga sepnjg malam :)


pinjam sat



next .. 

6.not getting enough exercise

7.using television,computer or smartphone in bed ! 



Penyebab Insomnia dari segi Physiology pulak :

1 . Anxiety ! soo bahaye lah ! thats why dont worry too much ! chill ! be happy :)

2 . depression ! stress!

3 . bipolar disorder . (yg ini melibatkn mood kite ye)
     nak tahu lagi psl Bipolar disorder SINI ye .

4 . schizophrenia (yg ni masalah mental mcm halusinasi)
     Cendol tak tau bnyk . nk tau klik SINI


okay now,
apekah Symptoms nya ?

1 . payah nak tido malam . sape ade masalah ni?tak boleh tido .terkebil kebil tak tido?

2 . feeling tired during the day .

3 . tak rase segar pun bile bangun dari tido . badan tetap lesu walaupun dah tido lame !

4 . Wake up several time during sleep

5 . makin cuba nak tido makin stress jadi nya bila tak boleh jugak tido !


Siapa yg berisiko dpt penyakit ni ??

1 . ibu mengandung

2 . women in menopouse

3 . org tua

4 . Alchoholics

5 . penagih dadah *hah ni tak payah cite la..penyakit hape pun hinggap !
 
6 . Adolscents

okay dah stop pnjg bebeno .mmg bosan. saje nak share . 
btw,Insomnia membawa maut


sumber :SINI , SINI










26 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

insomnia boleh sembuh. banyak zikir pada Allah. insya-allah

Boni JLL3 said...

wow!! bahaya ni. cara kehidupan saya memungkinkan saya diserang penyakit tu la..uiskh.menakutkan betul

leakedknowledge said...

so penawar die? meh ak share sedikit tips cara nk kurangkan insomia
1)minum susu
2)makan sedikit halia
3)lilin wangi (jgn ko mkn lak..haha)
4)pcahyaan yg betul

dll...

http://encikcopypaste.blogspot.com

Chic Na said...

oh kena dengar lagu greenday-insomnia la camni. hehe.. akak ada la sket2 simptom tu. ;)

Yumida said...

sama la..sy pn jenis yg sukar tdo malam..

dyabunga said...

dya xde penyakit ni..hahah

Deqla manjew said...

deqla mmg ada penyakit ni masa kecik..mmg lgsg x tdo mlm..dah mcm kelawar..berkwn dgn hantu segala bagai la..tp bila dah besor ni, dah keje...penyakit tu pun dah kurang..

are_lin@yu said...

pernah jugak jadi macam ni dulu.,sekarang dah ok..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Hubby kita Insomnia..mmg susah nak tido..maybe di sebabkan dia keja Shift kan...jumpa doktor..doktor pun cakap..seboleh2nye elakkan keja waktu mlm..koz waktu malam ada untuk kita berehat...tapi nk buat mcmana dah mmg mcm tu keja dia..pasrah..

Nyue said...

nyue perlu buat video utk petua insomnia nie...bahaya gak dpt penyakit cm nie....

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

haa...teingat masa peknenkan SHAKIRA slalu xbleh tido..padahal mata ngantuk tpi ntah napa susah nak pejamkan mata...hihi

ஜ miss klanika ஜ said...

takut la pulok kot kena imsonia nie . hmm

Yana Libra said...

saya cukup je tdo ni..hehe..terlebih ada la kot? :p

Masz Sidek said...

malam memang utk tido.... tp kalau dah keja tu kena pasrah jerlah...

SYAH'IZZAT said...

wah. bgus info u nih :) bahaya sey klau dpt penyakit ni :(

Wanieys said...

bagus info ni...tido ttp kena tido hikhikhik

inche hlovate said...

penyakit sye lagi kronik..pantang letak kepale kompem tido..haa cm ne tu? hihi

Mr.Clive said...

kekadang berminggu minggu insomnia...bapakkk tension...tak tido kang penat...minggu2 insomnia tu perghhh siksanyaa...@_@

9n0L4 said...

kesiannye org saket mcm ni. hilang nikmat tidor. ;)

wan nurul hezrina said...

nurul selalu kena masa nurul mengandung..mmg btullah ayat2 kat atas nuh=)la nie paling awal jam 12 tido

Miss BaNu said...

dulu susah gak nk tido..skrg dh xde dh..dh normal hehehe

lelamaisara said...

akak tak da sintom penyakit ni...
akak dapat bantak n tilam terus berlayar....heeee senag sangat...huu

Masha Meisters said...

hehe...mmasha jarang la mcni...ape tidaknyer,sorong batal je hilang...haha

mselim3 said...

Mintak2 dijauhkan kita kita semua daripada penyakit ini kan ...
Insaallah....k .

cendol said...

oww thanks 4 sharing..tp halia tu yg tak lalu tu

cendol said...

wow! kwn ngan hantu!!!!!!!!!!!!!haha seram kot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...