July 8, 2012

kota bahru come sokmo



tetibe teringat kelantan . haha apesal ntah . eh! haku bukan org kelantan .
duk sane 5 tahun sebab ayah kerja sana . haku lahir kat nogori 9 . org nogori kah haku?oh tak jugak . mak bapak haku org perok!

Kelantan awesome lah. skrg makin maju woo . negeri yg penoh dgn kesempoian..
yeah sgt sempoi..


first time dtg kelantan, perkataan ni yg mule2 mengkonpius kan


 " kota bahru come sokmo "
 memula bace ni rase pelik . kusangka come=dtg..rupe rupenye come=cantik
comeyyy rupenye..lorh baruku tahuuu beberape minggu kemudiann


then lagi,diorang panggil tembikai itu timun cinaaa..ohhh..
patut la mase haku dipelawa mkn tembikai,org tu sebut  "make timun"


Assabiah ! Assabiah aka berpuak puak . hah !


org selalu ckp yg org kelantan ni assabiah..tak suke org luar . nak puak2 deme je..
btol?btol ke?


jiran haku yg belakang,mmg assobiah! 
diorng tak suke kitorng sebab org luar . 
derr..bkn sikit2,diorang baling taik lembuuu kat rumah kott..adoii tau la lembu bnyk..


jiran haku yg depan okey je,baik je diorang,boleh main bola same2 tak de hal..
kat sekolah pn okey je..tak de plak disisihkan..
diorng dgn baik hatinye mngajar haku kire2 dlm bahase kelantan..


s0w=1 
duo=2
tigo=3
pak=4
limo=5
ne=6
tujuh=7
lape=8
mile-9
puluh=10



kat kelantan brg murah sikit..


tapi,
AWAS anda akan disembelih !!

diorang akan jual brg mahal2 kat org luar . so, nak beli brg kat sne,nak dpt harge murah terbaboomm..sila kecek qlate..hihi
ni fakta betul tepat sahih lagi tau.kwn2 kelantan bagitau =)


so kitorang ni bile nak pegi kelantan je,mula lah asah lidah..
(5 thn duk sane dah buleh kecek qlate..tp since dah pndah ipoh,sudah kureng2 sikit so,perlulah diasah)



kat kelantan ni seronok makan. murah .pagi2 dah mkn nasi.bnyk org jual2 .
nasi kerabu,nasi cucuk(sate ngan nasi impit ),nasi dagang,nasi berlauk..


pasar siti khadijah tak payah cite lah! mcm2 ade ! pagi2 ramai org!
wakaf Che yeh tempat jln2 malam2..


pantai2 pn best utk melepak . 
pantai Irama, Pantai Senok..tapi gerun le bile musim tengkujuh..ombak nye dasat bgulung..


fakta yg seterusnye ni haku sndiri tak pasti
kat kelantan bnyk ore tok segar
tak tau la kan..sblm pndah kelantan,jrg kot tngok org gila..
pindah kelantan,tngok bnyk org gilaaa haha
skrg kat ipoh ni pn jrg nmpk org gila..kikikihh


and also sblm rasenye jrg nmpk makcik naik moto pakai kain batik..kat kelantan,belambak je mcm tu..major kot buat mcm tu..huh sempoii kemainnn




bnyk lagi pasal kelantan dan keunikannye..nak taip tak habih..cewaah *exxegerate jap















29 comments:

Boni JLL3 said...

hehehehe.. entri ni tk tau nak komen apa.. takut tersalah cakap je.. tapi cuma satu saya nak cakap, negeri Kelantan memang unik.. negeri pun cantik..

Arina Shamsul said...

teringin pulak nak jejak kaki ke kelantan ..hihi.. kak suka belajar bahasa kelantan..suka dengar..ngeee.

nanti gi kelantan dapat beli murah kalau dah pandai..hihi

Wanieys said...

nak keno g kelate la gini....pahtu kena kecek klate sokmo la hahaaa...chic na tunggu kawe nok g kelate ni hakhakhak

leakedknowledge said...

ak ore kelate tp maustatin kt terengganu.ehem..kelate mene bola male.liga supo.kekekke timun cina tu utk yg isi kaler kuning..kalu yg kaler merah tu panggil timun. harap maklum :)

Yana Libra said...

tapi betullah kan..kebanyakan orang pantai timur macam tak leh nak terima org luar, yang tak pandai kecek bahasa diorang..huhu~~

tak semua la, segelintir tu lah..huhu~~

~Sweet Honesty~ said...

hehe..ne yg rase nk g klate ne..tpi kene blaja kecek klate dulu..tkt kene sembelih kaw2..hohoho

KorN said...

adei.. dah lame x pegi kelantn nak pi soping sana lah nanti

izz iizza said...

promosi kelantan nampaknya..hehe

ada gak dengar diorg ni jenis anti org luar..kebenarannya x tau la..x berani nak ckap lebih-lebih..:)

elyna mirsada said...

kita pn owg klatan,tp keje kt trg..hish bl le leh blk kje sna =)..terengganu mknan mhl =)

Masha Meisters said...

hehe...ada betul gak...masha ada member klate kawan si En abe...nak g The Store pada satu mlm tu dye pakai kain pelekat...hehe

papepun masha dah sampai kesana gak...memey best!

IntaNBerliaN said...

best gak belajar pasal negeri lain kan :-)

Si Matatajam said...

M mmg dah lama nak p klate ni tp tak bekesempatan lagi. Cendol org nogori yo.. Dulu M slalu gak lepak kat taman Paroi jaya Seremban.. Pastu singgah nilai 3 shopping arrr...Klik lg...

Ameerul Ashraf said...

aha..kalau cmtu kene belajar kecek kelate la kalau nak ke sana..
x pernah sampai sana lagi pon.. hehe :)
tapi kalau assabiah tu mmg saya da nampak dgn mata sendiri.
Student kolej aya belajar kebanyakannye gitu ler..
yg kelate dok geng dia je..

aku HaniAsyira said...

kwn2 ramai lah ore kelate.. selamat dorang ok jer..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Teringin nak pegi kelate..Kena belajar bahasa kelantan dulu supaya dpt beli barang murah2.. :)

Chic Na said...

ore kelate sudah mari. hehe.. xsure gak semua tu kan tp rasanya yg berpuak2 tu dah takde dah, maybe dulu2 zaman mak nenek ada la kot. ore kelate sporting. ;)

Cik Aini Lavender's said...

hahahaha...
tudia cikna dah mai..siap la cendol =p
nti jom ramai2 g umah cikna soh cikna ajar ckp klante jom.hehehe

Deqla manjew said...

deqla bangga mak dan arwah ayah org kelate..kalo kecek kelate deqla ok je..huhu

Trah Zain said...

haha.. best baca entry ni, sy pn ore kelate :D sempoi, tp xde la pkai kain batik naik moto (sebab xpndai pkai)....
dtg la kelate lagi ea:D

p/s:
sebab post ni sangat2 menarik, sy follow sini..haha

are_lin@yu said...

pernah pergi kelate tp xsempak nak beli beloh..hehe

Cik Nur said...

org kelate zaman skarang xde dah puak2 rasanye..
dulu mungkinlah..contoh terdekat, cikna..baik orgnya.. come lak tu.

cik nur pernah pergi pasar siti khatijah, mmg terkesuma betullah bila tgk dari atas..!

pemandangannya cantikkk..!

bila lagilah nak ke kelate ni eh.. :)

Kesuma Angsana said...

mmg unik saya dh 15 tahun kawin x katam2 lagi kamus bahasa kltan ni hehehe

SYAH'IZZAT said...

xpenah gi kota bharu :(

lelamaisara said...

akak tak pernah sampai sane agi la...hehehe..nak tunggu cendol bawak akak la jejalan sane..:)

eyjalukman said...

dulu bnyk kwn dgn org kelate sbb ayh bnyk kwn org kelate . ok je depa . hehe klu nk jln g klantan nk shopping kna bwk org klantan gak lah cmni . sng nk runding hrga.

anamizu kaito said...

ore kelate smue comel2! =P






Luv,
cik ana

Cik Aini said...

jom kita blaja bahasa klantan ngan cikna dulu cendol..
senang nti xde la kita kena sembelih..hehehee

9n0L4 said...

lame sungguh rasenye dok gi klate. ;)

wan nurul hezrina said...

nurul mama nurul asal sana tapi nurul lahir kat melaka.abag lak org johor..la nie nurul nikah ngan ore klate..buleh nok kecek tapi lelah cket=)mame klate semuo ada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...