July 14, 2012

Penyakit Rabbit


sebelum tido nak membebel kejap..



kat atas ni gambar tumor ibu rabbit ni ha
dah jadi hitam n bau nye busuk!!
ini sebenarnye ketumbuhan yg kedua..
ketumbuhan yg first tu dah buang.bwk pegi vaterinar,kasi potongg!
tapi yg kedua ni,doktor tak nak buat operation dah..
doktor kata kalau buat pun tak selamat punye
sebab rabbit ni dah tua..jangka hayat rabbit biasenye 5 ke 10 tahun
rabbit ni dah 5 tahun 7 bln lbh krg

kitorang pn sayang kat ibu ni ha..kang kasi doktor tu operate,mati pulak!
doktor tu dah la nmpk ganas semacam je..mentang2 la handling dgn haiwan,
main kasar kasar je
first time bawak ibu pegi operate,doktor yg same, dia bantai nye cucuk ibu dgn ubat pelali  3 kali  sebab ibu still aktif lagi walaupun dah kena cucuk
ayat doktor tu tambah menakutkan,

"dah cucuk tak pengsan jugak ni.kene cucuk lagi ni "

doktor tu cakap cucuk ubat tu sakit.dah tau sakit cucuk banyak2 pesal! 
dah la pegang kasar kasar!!
tak tau la kalau mmg itu kaedahnye,k fine aku bukan doktor
tp dari pndngan aku rase bengang tengok dia mcm rentap2 je ibu!

ibu ni mmg rabbit aktif,lompat sana sini..
mase kecik2 pn kaki dia terseliuh sebab salah landing..
haha nak tiru superman agaknye lompat dari atas sofa ke bwh sambil guling2

ikhtiarnye skrg ni sapu sanitizerkat tmpat tumor ibu sebab nk elak kan kuman,
then bagi ibu mkn biji apricot n ulam raja
..biji apricot walaupun ade yg pahit ,tapi elok utk cegah cancer


ape nak buat,bile dah ibu mati nanti,nangis?nangis pn ibu tak dtg dah
yg hidup pasti mati,setiap ptemuan ade perpisahan.
oh dah dah kbye!





hidup tak selalunya indah, tapi yang indah tetap hidup dlm kenangan =)







32 comments:

Si Matatajam said...

siannya kat rabbit tu...

leakedknowledge said...

doctor tu buat kasar2 tu sbb die xmerasa apa yg dirasakan oleh mummy rabbit tu..lgpon mummy rabbit tu kn binatang jer, tu mindset die kot.

wuuwuu :( setiap bertemu pasti berpisah..trima seadanya. sj nk tau xdak niat apa2. klu rabbit mcm mummy rabbit tu, boleh ker disembelih utk dmakan? maaf klu menyingung tp rasa ingin tau tu mbuak2..sorry

CikMai said...

agaknye doktor haiwan mmg kasar kut. dulu kucing mai pernah patah kaki sebab anak jiran baling. pastu bawak g hospital , doktor mai rentap2 je. anak kucing tu dah la sakit. kite yg bukan doktor nie pun handle punya la slow2 takut dia tambah sakit.

Chic Na said...

kesiannya rabbit tu. menunggu masa jela ek. :(

Aine Ainun said...

Awk bela rabbit ye?
Alahai kesiannya....x sampai hati kan tgk die kena cucuk, kalo la manusia mst die da jerit sakit...

Ye, tiada yg kekal ddunia

Boni JLL3 said...

rasanya boleh tegur kot doktor tu. sebab kita bayar kat dia. bukan free2.. jadi, bila dah bayar tu, dia kena lah buat dengan ikhlas

Cik Penguin_Solehah said...

alahai,kesianya kat ibu.. Semoga cpt smbh =)

Cinta Misteri said...

alahhhh tiannyer dieeee..... mesti sakit, dahlah taktau nak cakap, kalau boleh cakap kan mesti ngadu jewrrr....

Mr.Clive said...

dahh dahh enuf membebel...p tido...hehhe

9n0L4 said...

euwwwww. takut menengoknye. ni lah yg dikatekan ketumbuhan aritu ehhh.

aReLaN said...

arnab pon ada tumor ek??baru ku tau

nn lylyn said...

bagi die makan yg sedap2 & epi kn die slagi die hidup ^^

Wanieys said...

kesian ibu rabbit tu yang bernyawa pasti akan mati...itu hakikat

Arina Shamsul said...

ish..geram juga baca kalau dapat doktor camtu..kenapa cendol tak cucuk je montot dr tu sekali..haha.

jangan lagi bawa ibu jumpa DR tu.kerja cam tak ikhlas je..emmm..

Nurlyla said...

bhgian mna tumor tu?

izz iizza said...

ala ni yg sedih ni..kita dh jaga dn sayang...pastu dpt tahu dia sakit dn akan pergi..huhu...xleh bayang la..sedihh

~Sweet Honesty~ said...

ganasnya doktor tu..

Telor Power said...

kesian eh ...baru tahu haiwan pun boleh dapat ketumbuhan. apa puncanya?

Deqla manjew said...

ciannya rabbit tu... deqla mmg suka rabbit tp takot nk bela sbb tak pndai sgt jaga....lgpun sbb2 camni la deqla takot nk jaga..

Cik Aini said...

kesiannya...
haish apanya doctor lah ye,wat nakut2 kan org je =p

Yumida said...

la..sure sayu tengok dia kena operate kan...sabar ye cendol..jangan titiskan airmata mu di depan doktor tu...meh i kesat dgn mop..hikhik

ஜ miss klanika ஜ said...

seram la penyakit rabbit tue . dokter haiwan ni pon jenis buat tak amek port gamaknye.

lelamaisara said...

alahai...sedih polak kan...
tak pe..jage la die elok2 eh....
yang hidup pasti mati cendol...sabar eh...

senyum cikit dik...:)
nanti mama cute belanje cendol

Kesuma Angsana said...

bagus tul cendol jaga rabbit tu yek! KA salute

dyabunga said...

bila cendol cerita pasal rabbit, dya rndu kt rabbit2 dya..=(
letak minyak gamat lah..

Deq's Qienz said...

lorr cian dia..kena bwk jump veterina la..

are_lin@yu said...

alahai ciannya ayu tgk..sedih pun ada.huhu

Masha Meisters said...

ala....bukan cmtu la cendoi oi.....hehe......
mintak maaf ye,ibu kan haiwan mungkin susah nak deal dgn haiwan sbb dye kan xfaham kalau kite suruh dye duduk diam kan.....

bab yang kena suntik tu,memg preosedur camtu sbb ubat tahan sakit memg xleh bagi direct banyak2 kerana kita sendiri xtahu tahap dose yang boleh menjadikan kita lemah...lebih2 lagi ibu sakit ketumbuhan kan...kalau bagi directr untuk 3suntikan tu mungkin Dr takut kalau terbagi overdose kan...

apepun,memg kesian kat ibu...Masha pun kalau dah syg kucing masha sampai nangis kalau dye pergio....huwaaaa~

mia izzati said...

alamak teringat rabbit sy nama 'toy'...betina...dia sakit telinga..kami bawak le pi veterinar...tapi minggu depannya dah mati..adehh kesiannn..rabbit tu manja sangat..siap boleh main kejar2

caliph shuriken said...

kesian rabbit tu klau doktor tu handle cara kasar...

wan nurul hezrina said...

apelah doc..binatangpun ada perasaan..ce try kalau org wat kat doc tuh kasar3??hangin jap ako

Cik Nur said...

siannyer..!kena rajin sapu ubat..
moga si ibu rabbit cepat sembuh.!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...