August 16, 2012

Jangan marah aku!


macam mana nak mula ni ha?oke mcm ni ye,
masa hari raya kan, kita bersalam-salaman sambil mintak maap smbil wish selamat hari raya kan..
pastu ade jugak yg jenis tak kesah ke hape ke entah,semua org dia nak salam.Macam dlm family kan,sepupu lain jantina pun nak salam sedangkan sepupu tu BUKAN MAHRAM dgn kita.itu dlm Family apetah lg yg bukan dlm family kan.

MAHRAM = org yg haram kita berkahwin dgn nye.
BUKAN MAHRAM = halal kita berkahwin dgn nya

so,please beware,kita nak bermaaf maafan sesama manusia tapi jgn smpai mncari murka Allah.
Dulu kan Cendol pn mcm tu.bila sepupu hulur tgn nak salam,rasa serba salah tau nak tolak takot org kata sombong.tapi INGAT ye,hukum tetap hukum,taknak ikot hukum Allah,jgn duduk atas bumi Dia.  ^_^
lagipun,Utamakan redha Allah drp redha manusia yg Allah ciptakan.


ha lagi satu! kan hari raya ramai org berbaju cantik,baju baru,fesyen macam2 kan..ade yg dasat2 fesyen nye tu ada mcm sarung nangka,ketat metat,sendattt,sempot,terbelah sana sini..
berfesyen tu boleh,tak salah asalkan tutup aurat n tak bertabaruj.


setelah tamatnye Ramadhan yg penuh keampunan dan rahmat,adakah kita nak meraikannya dgn benda2 yg membawa murka Allah?


sory andai terkasar bahasa,sekadar peringatan bersama,aku pun pengetahuan ciput2 andai tersalah,tegur la aku.  Jangan marah aku!  ~_~








51 comments:

Nurrul said...

Hmm , betul.. bab baju.. Sampai Nurrul sendiri tak cari2 baju.. pelik2 sgt :/

aku HaniAsyira said...

cendol marah sy.. sob100x..

salam seupupu-sepapat tak pernah buat pun.. =)

haz said...

btol3! haz pun slalu rse mcm tu. terkonfius n serba slh nk salam ke x. pernah sekali tu haz xnk salam org tu then dimarah n dituduh sombong. ='(

mmg kadang2 tu x dpt nk dielakkn bila family besr ni dh berjumpa. semua org nk disalamnye.. huhu

Chic Na said...

time kaceh atas peringatan yg berguna ni. selalunya benda2 mcm ni dipandang ringan je kan.

Fikri said...

Nk marah gk. Haha.. raya nt mst ada fesyen kain belah tepi nmpk betis. Haha >D

Edy Fee said...

hhaha tambah2 yang pkai kebaya ketat...ish2//rezeki hari raya.hhe


kunjungan sempena raya

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Dalila Samsudin said...

Ehe samalah , kita pun kadang2 rasa serba salah bila ada sepupu yang nk salam dgan kita. anyway selamat menyambut hari raya aidilfitri!

Cendol said...

ha tak marah kamu la!!haha kan dh marah.haha
oh baguihhh la =)

Cendol said...

hmm tu lah.biar je la org nak kata ape.ckp je straight to the point "bukan mahram" haha org mmg akan kata mcm2 kan.nanti penat diorang diam ah tu.haha

Cendol said...

cendol beli baju biase je.sng.murah plak tu.hehe

haz said...

yup. lg seng kalau mcm tu kan. huhu

Cendol said...

ye same2 le kite ^_^

Cendol said...

ceit!haha kamu tengok le tu!!kan kann

Cendol said...

eh?rezeki ye?=.=
slmt hari raya juge

Cendol said...

^_^ slmt hari raya juge kamu

caliph shuriken said...

noted.. kdg2 terbabas jgak bila diorg hulur tgn, erkk...

boni kacak said...

setuju sebenarnya.. memang kadang2 rasa serba salah jugak...

izz iizza said...

semoga amalan yg kita dapat masa ramadhan x bekurang disebabkan kesilapan menyambut syawal..:)

salam aidilfitri cendol..raya ni agak-agak berkawat x minta duit raya..hikk

izz iizza said...

mohon maaf zahir batin juga..;)

Cendol said...

yela betul tu kak.salam aidilfitri juge kak.cendol tak berkawad la kak.duk diam2 je.haha

Cendol said...

^_^ makanya tindakan segera perlu diambil

Cendol said...

haha hati hatiiii jgn sampai terbabas ^_^

Masha Meisters said...

hee...cik misi xpernah pakai baju kebaya...xminat pulak...
yeala,kalau beraya ni dah ramai2 sehingga melaggar hukum Allah...huhu...xmarah ler....selamat ari raya bubu bucuk!

Cendol said...

^_^ slmt hari raye juge cik misi.ampun maap dipinta .

afzalsukasuki said...

selamat hari raya aidilfitri, papehal jmpa kat kg je nanti ye :D *bajet sekampung lettew :P

mama aryan said...

salam aidilfitri cendol,mohon maaf andai akak ada tersalah kata semasa membuat komen2 ye

Deqla manjew said...

nk wish raya dan bermaaf-maafan x semestinya kena salam kan...

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah betul :) elakkan tabarruj..salam eidul fitr..

Cendol said...

ye same le kite kak ^_^

Cendol said...

betul tu madam :)

9n0L4 said...

peringatan yg sangat bagus. ramai yg terlepas pandang bende ni. mostly keluarga lah. ;)

Si Matatajam said...

Benda betoi mana bleh marah...hi hi..klik klik..

Myra Jay said...

Peringatan untuk semua...

Selamat Hari Raya Aidilfitri ;)

syafiqakarim said...

betul ni beb.
kdg takut dorg terasa.tp redha Allah tu lbh perlu di ambil kira


woi.selamat hari raya

tirahzairi said...

selamat hari raya,
maaf zahir batin...

ps: mkn biskut raya ingat tirah yer :)

♥ sitifarhana ♥ said...

kalau marah, bermakna kita marah pd hkum ALLAH..:)

Tinta Lana said...

Assalammualaikum cendol.

Lana dulu, main bantai jep salam semua..huhu..tpi bila dah tahu sedikit sbnyk, lana tak amalkan dah..lana guna bhsa badan jep..senyum n tunduk kan skit kepala.

Cendol,ni nak bagi ucapan raya ni,ala2 retis,keh3.

Untuk cendol yg tak brapa nak dikasihi,kah3,Salam Aidilfitri buatmu sekeluarga.. :)

Maafkan semua salah silap lana..zahir dan zahir..batin takde,ekekeke >_<. Maaf tuk semua kekasaran bahasa sepanjang menulis diats talian ni..Untukmu cendol:
http://lianapm.blogspot.com/2012/08/eid-ul-fitr.html

Kita sambung kembali berblog pas raya,insyaAllah! Doakan perjalanan lana selamat ya..jaga diri bek2 cendol ^_^

Karukord Jagau's said...

Cendol....!
Selamat hari raya......!
Maaf zahir batin......!

Nlk salam.......nlk salam..... ^_^

Karukord Jagau's said...

*nak salam.......nak salam.... ^_^

C'Jai said...

Betul tu cendol.... dalam keghairahan menyambut raya kekadang kita terlepas pandang hubungan mahram dan bukan..
jangan lburkan pahala puasa sebulan dengan perlakuan yg tak sepatutnya di 1 syawal..

‘Taqabbalullah minna waminka’
(Semoga Allah menerima amalan kami dan amalanmu).”

Cinta Misteri said...

taktau macam mana nak komen. kami sepupu sepapat sgt rapat sejak dari kecil. makan sepinggan, tidur sebantal, ada tue kami semua anak2 susuan sebab kongsi susu dgn ibu saudara. so, sampai sekarang mila kami jumpa tetap akan bersalam sambil laga2 pipi.

....................

Cendol said...

kalo dh jd sedara susuan takpe =)

elyna mirsada said...

hye cendol..slmt hari raya..ssh gk kn lau ada yg xfhm bg tgn utk slm gk =)

Si Matatajam said...

Jenguk2 Cendol Di hari raya..klik2 duit raya untuk Cendol

etuza said...

selamat hari raya, maaf zahir batin.moga bahagia di pagi raya...

LadyBird said...

salam cendol.. betullah.. tp mrk buat tak kisah.. mungkin mrk anggap raya ni hari pelepasan kot.. hr tuk buat semua sesuka hati.. huhuhuhuhuhu..

Hanif Idrus said...

Singgah Hari Raya Ke -Empat ke blog tuan rumah...
Sudah mula bekerja hari ini..huhu

jaakechik said...

zaman skrg ni main rembat jer duk bjabat salam kan?

Nurlyla said...

kluarga besar lyla smua pmpuan. kcuali uncle, x salam lh.. hehe

Cik Nur said...

mmg jadi serba tk kena bila org tak sepatutnya hulur tgnkan..huhuh..
cik nur ingat nanti nak beli sarung tangan..agak2 melampau tak..?

Cendol said...

haha sarung tgn tu mcm lain sikit gayanye.tp takde la melampau..ade je org buat mcm tu tp kat tmpt kerja lah dia pakai sebab bos dia tak reti bahase.haha
gune bhse badn pun buleh cik nur.tunduk2 angguk2 sengih2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...