October 24, 2012

jalan jalan cari penat . :p


pergi Pyramid , wah first time sampai pyramid,eksited kemain walaupun panass! 
tersenyum kegilaan . 



pyramid ni kawasan perkuburan firaun zaman dulu. pyramid merupakan salah satu 7 binaan ajaib dunia. 
ada 3 buah pyramid utama dan juga Sphinx atau dipanggil Abu Houl . kepala manusia badan singa

sphinx
sphinx tu benda tu lah yang berkepala manusia badan singa .

tiket masuk utk pelawat biasa , 60 le
utk pelajar 30 le

nak masuk dalam pyramid pn boleh tapi kene bayar 100 le. 
sanggup? oh tidaakk. lebih baik beli barang dapur ! 

next,kami pegi makam para auliya
maqam Ibnu Atoilah As Sakandari . beliau merupakan ulama mazhab maliki tapi ada juga ahli sejarah yg mengatakan beliau adalah bermazhab Syafie'
beliau telah mengarang tidak kurang drp 20 kitab dlm pelbagai bidang .
maqam Kamaluddin Muhammad bin Al-Human . beliau menghasilkan banyak karya mengenai usul Fiqh .
Maqam wali kecil, Asyraf Rafaei Al Husaini . beliau telah menghafal Al Quran ketika berumur 3 tahun . bacaannya telah diperdengarkan dihadapan sheikh-sheikh Al Azhar dan mendapati bahawa bacaannya tiada salah . meninggal dunia ketika berumur 4 tahun . 
banyak lagi makam kat sini tapi malas taip sila google sendirik >.<
maqam wali kecil



then, kami pegi hadiqah azhar buat kali ke 2. tak tangkap gambar kat dlm taman ni sebab bateri habih. -.-

taman ni makin meriah bila malam.ada arab2 main music macam panggil ular tu.bayangkan je lah mcm mane music nya. lepas tu ada budak2 muda lelaki menari nari.




itu saja buat kali ini. 
belog ini macam terabai mintak hampun semua lambat membalas kunjungan anda.entah masih layak tersenarai dlm GSF ke tidak kerana kini kunjungan makin layu. 

masalamah !



32 comments:

Cik Nur said...

Layak atau tidak, kamu tetap di hati cik Nur.. :)

Cendol, tentu teruja kan bila tgk piramid tu betul2 depan mata..

kalau sebelum ni tgk dalam tivi atau buku ni, kali ni depan mata...

jaga diri ye..

C'Jai said...

cendooooooool...aum caaaak.....

bes la dpt g piramid.... cendol yg no 2 dr kanan tu kan..

Deq's Qienz said...

Gi jenjalan ekk.patut blog tak behapdate. Isk ke cendol g blaja? cnpius la dah lama xjenguk cendol

aku HaniAsyira said...

nak pergi sana jugakk.. nak simpan impian.. =)

Che Rosliza Che mat said...

Seronoknya...dapat tengok dekat2 Pyaramid tue...

-meeSUPERGIRL- said...

seronok cendol jelajah tanah arab ..

Chic Na said...

bestnya dpt pegi piramid & melawat2 kat situ. one day kena masuk gak dlm piramid tu dik. kalau tak rugi tau. :)

etuza said...

hebatnya dah visit kat sana. Ada anak bagi info nak join visit kat piramid tu, tapi katanya kawan2 dia ramai tak pergi..so still banyak masa katanya. tahniah ya..dah pun dapat hikmah kat piramid tu. Pakcik nampak ada keajaiban di situ...unik tapi rasanya ada cerita disebalik piramid ni kan..

Si Matatajam said...

Bestnya Cendol dah berpeluang tgk piramid...Kak M ni tgk dlm mimpi ja la kot.. Sentiasa tunggu entry Cendol dr sana..

boni kacak said...

wah...bestnya...teringin nak ke sana...

kinara kinatara said...

wah..bestnya..kina pernah bercita2 untuk belajkar di sana..:)

dan ke sana:)

Deqla manjew said...

memang untung la cendol dpt jejakkan kaki ke sana... :)

Niesa said...

wahh..bestnye..teringin nk tgk piramid dpn mata sendiri..jaga diri cendol!

Mrs Velentine said...

bestnye cendol...cendol masih lagi GSF yg segar//

dya bunga said...

100 le tu kalau tukar ke duit malaysia berapa?hihi

lelamaisara said...

layak aje la dik cendol....kami semua memahami...:)

Kesuma Angsana said...

selamt ari raya aidiladha ye !

ALS said...

Bestnye, dapat g sana :)

elyna mirsada said...

ehehe nmpk sgt pnsnye sbb cendol bw air sebotol bsr ^__^,miz u cendol

Arina Shamsul said...

uwaaaaaa..kakak pun nak pijak tapak piramid,nak sentuh batu bata piramid..huhu..

insyaallah :)

take tau dik :)
faham situasi kamu :)dony worry belajar rajin2 k :)

Si Matatajam said...

Salam Aidil Adha Cendol..rindu Cendol gak.....Raya kat sana makan apa dik..

Hanif Idrus said...

Teringin juga nak pergi..

shar90 said...

waooo... best best... untunglaa... hee
nasib baik megatron xde... hee... gurau je xD

Cinta Misteri said...

Al padang pasirun, al ente naik unta, allalalatok. Teringat plak CiM kt filem transformer n the mummy

9n0L4 said...

seronoknye cendol. nak naik unta tu. hehe. tak kireeeeeeeeee, nak bagi jugak. bile balik malaysia? ;)

mama aryan said...

bestnya dpt tgk pyramid..kat sini dpt pegi sunway pyramid je la..huhu

wan nurul hezrina said...

layakkkkk..akk dah ingat blognie..huhu kalu bukan gsfpun still mari komen nk tgk perjalanan cendoll

N.Aima K said...

bestnya dah dapat pegi melihat sendiri salah satu keajaiban dunia!!

Michelle Hopell said...

hye cendol .. lama tak singgah sini.
rindu suda sama ko. hihi .. ko rindu aku tak? :P
bestnye ko salu "cuci mata" kan~~

Nurul Husna Mohd Hassan said...

best belajar kat negara orang, sambil belajar sambil melawat :)

Solehah Shamsuddin said...

Taman Al-Azhar tu area mana ye? dekat dengan Universiti Al-Azhar x?

Yana Libra said...

wah..bestnye dpat g jalan2 kat sana~~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...