February 8, 2013

Perihal Si Karun !

Masa kecik-kecik dulu,baca buku cerita tentang Karun yang mengisahkan Karun yang ditelan tanah bersama hartanya kerana Allah murka terhadapnya. Cerita Karun Famous kan?
Kisah si Karun turut disebut dalam Al-Quran. ^.^

Masa kecik-kecik,hanya baca cerita pasal Karun,tak pernah terpikir pula akan sampai ke Istana Karun .

Tiket masuk ke Istana Karun : 15 L.E bersamaan RM7.50
Masa perjalanan : lebih kurang 2 Jam dari Cairo


peace ! kami sampai ke Istana Karun ;)
Ramai tahu kan?cerita Karun yang pada asalnya adalah pengikut Nabi Musa yang sangat taat dan soleh.Karun meminta Nabi Musa mendoakannya semoga dikurniakan kekayaan.kerana ketaatan si Karun kepada Allah,Nabi Musa dengan sukanya mendoakan kekayaan utk Karun.Setelah itu,Karun menjadi kaya dan bertambah kaya.Sangat sangat kaya.keterlaluan kayanya!

Disebut dalam Al-Quran,Surah Al-Qasas,ayat 76,
   "............Kami telah menganugerahkan padanya(Karun) perbendaharaan harta yang kunci-kuncinya sungguh berat dipikul oleh sejumlah orang yang kuat-kuat......."

# ayat di atas nak menceritakan betapa banyaknya harta Si Karun.

Kemudian,Nabi Musa serta kaumnya yang lain mengingatkan Karun supaya tidak membangga diri,

".....Ingatlah ketika kaumnya berkata kepadanya(Karun) 'janganlah engkau terlalu bangga.Sungguh Allah tidak menyukai orang yang membanggakan diri."   
                                                                                                                  (surah Al-Qasas,ayat 76)

bahagian dalam Istana Karun .
Pintu berlapis-lapis.ini memang bentuk asal Istana Karun,bukan replika.
cuma ada ditambah baik mana-mana batu yang dah roboh sikit tu.
Singgahsana Karun

Tangga untuk naik ke  bahagian atas Istana Karun
Dari bahagian atas Istana Karun


tapi selepas itu,Karun yang semakin kaya menjadi lupa diri dan lupa pada Allah . Diceritakan lagi dalam Al-Quran,
"Dia(Karun) berkata, 'sesungguhnya aku diberi harta itu,semata-mata kerana ilmu yang ada padaku'........................."
                                                                                                                          (surah Al-Qasas,ayat 78)

see? harta yang banyak membuatkan Karun lupa diri .lupa bahawa apa jua yang dikurniakan padanya adalah semuanya dari Allah.semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang lupa akan nikmat kurniaanNya.

Then, apa jadi pada Karun ? Dia telah dibenamkan bersama-sama hartanya yang banyak ke dalam bumi.ini disebut juga dalam surah Al-Qasas,ayat 81 .


Tasik Karun  .
opss terr snap gambar pak arab ni.
Tasik ini seluas-luas mata memandang.Cantiik ! SubhanAllah !
Kisah Karun disebutkan dalam Al-Quran supaya kita mengambil pengajaran dan berfikir.sungguh orang yang tidak berfikir adalah orang yang rugi.
# sebanyak mana pun harta dan setinggi apa pun pangkat,kedudukan kita,tanpa redha Allah, semuanya akan jadi useless

"Negeri akhirat itu Kami jadikan bagi orang-orang yang tidak menyombongkan diri dan tidak berbuat kerosakkan di bumi.Dan kesudahan yang baik itu bagi orang yang yang bertaqwa "
                                                                                                                      (surah Al-Qasas,ayat 83)



Semoga perkongsian ni menjadi manfaat buat kita semua :) 
cuti winter sudah habis.masa melepak santai sudah tamat.3 bulan lagi final exam.Kenang daku dalam doamu!
terima kasih kepada yang sudi menjejak ke sini.dijangkakan blog ini akan kembali bersawang.siapa-siapa lalu tolong sapu sawang :)

30 comments:

cik abbit said...

NICE EXPERIENCE U HAD

aNiss :):) said...

CENDOL !! bestnyaaa dapat gi jalan kat cairo :D nak ikut :)

p/s : sebab tuu harta kalau jumpe kat bawah tanah dipanggil harta karun. hehe

kopi pasta said...

tak terserempak ker mana2 peninggalan harta Karun tu? tak try gali? mana la tau ketemu satu peti penuh dgn syiling emas...haaa :P

Fikri said...

Waa.. best2 lawat tempat bersejarah ni. Harap 1 hari nanti bleh smpai sana. =D

Eein Azryn said...

Untungnya dapat pergi istana karun. :) Goodluck ek final exam nanti. ^^

Cik Nur said...

SubhanaAllah....
walaupun ada pak arab mencelah dekat tasik tu tapi pemandangannya tetap cantik...

mmg istana ni tempat bersejarahlahkan...

Nastyna said...

I wish for more stories like this... pengajaran, santai.

Arina Shamsul said...

dik harta si karun ada lg tak kat situ?hehehe

Chic Na said...

ingat cerita ni. selalu baca buku masa kecik2. bestnya dapat melawat istana karun.

Nyue said...

bestnye cendol dah sampai istana kartun...

tasik seluas2 mata memandang...mmg sgt2 cantik la tu..subhanAllah

lelamaisara said...

pengajaran buat kita...
untung la cendol dapat ke sana...:)
belajar rerajin dik....

Etuza Ezawarna said...

Subahanallah...terima kasih dah shre membaca dengan penuh khyusuk, sedih..apa kan daya jadi karun hartanya

elyna mirsada said...

cendol..ely dtg..hehe..nice sharing dear..suka bc,^_^

Rosmiza Ali said...

Tak pernah pulak dengar citer pasal Karun ni.. Gugugu~~

aku HaniAsyira said...

mmg peringatn tuk semua kan

Cik Aini said...

indahnya boleh smp situ..
untung cendol..
study smart tau kat sana..take care kat tmp org tu :)

dya bunga said...

wah..bestnya dpt g tgk

Deqla manjew said...

bertuahnya kamu study kat sana.. di samping melancong skali..wahh pakej.. byk timba pengalaman...thanks utk perkongsian ni..

Mrs Velentine said...

bertuahnya dapat menjejakkan kaki ke sana..

Tinta Lana said...

Cendol..

boleh tak kalau ko jalan2 pi piramid, ko snap picture?

Lana suka sgt bab2 firaun,piramid,mumia ni.. kalau ko pergi,hehehe

Solehah Shamsuddin said...

murah jugak tiket masuknya ye. bestnya adik dapat gi sini :)

N.Aima K said...

pernah baca jg buku cerita ni ms kecik

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Masz Sidek said...

Salam cendol.... berdoalah.. semoga kita tidak seperti karun ni... manusia ni byk ragamnya... allah bagi sikit je kekayaan tu pun kt boleh sombong... semoga kita tak seperti karun...

Niesa said...

waaahh!best nye..entry menarik..tc ya di sana..gudluck utk final exam..hehe

Si Matatajam said...

Interestingnya istana Karun tu yek Cendol.. Moga kita tak mudah lupa macam Karun tu kan.. Miss u much Cendol..take care

izan mama mia said...

tq berkongsi cendol...

shar90 said...

untunglaa dpt g sane,,, study sane... hee
firaun ade tak? ehehe xD

Yana Libra said...

bestnye...thanks for sharing..hehe..menarik :)

Mohd Selim Zainal said...

suka baca entry nie..lagi best kalau dapat gi tgk istana karun nie...

mselim3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...