July 27, 2013

KINI AKU LEBIH KEJAM =)



Ternampak noti di FB, "si fulan bin fulan Birthday is today " . haa selaju yang boleh,click untuk pergi ke profilenya. guess what ?? nak wish birthday? haha MESTILAH bukan . pegi dekat button 'UNFRIEND' .
dan 'click' sambil tersenyum PUAS . weehehee GEMBIRA .
why i did this?because i just Realise that i never knew u before . hehe . dari mana kau datang pun aku lupaa daa..

YES i admit,dulu zaman gila-gila tah dengan siapa-siapa berkawan dlm FB tu.macam-macam jenis orang ada.asal orang add je , APPROVE je sebab malas nak check profile dia.sekarang TIDAK lagi.semestinya lebih BERHEMAH menggunakan FB.hee baru sedar,umur dah TUA,sudah-sudahlah dengan perangai GILA tu. Lagipun,dalam FB tu banyak PENYAMARAN yang berlaku.

PERNAH, terkena dengan 'RABIATUL ADAWIYAH' YANG LUCAH . dia pakai nama Rabiatul Adawiyah,rupa-rupanya dia lelaki yang suka cakap lucah-lucah.kurang ajar manusia tu. 
nate sungguh. Masa dia cakap lucah-lucah tu,hati ni masih bersangka baik,ingatkan akak ni saja nak gurau tapi terlebih kot..(dia bahasakan dirinya akak )..lama-lama naik bengang jugak la kan bila dah over sangat dah tu..sampai akhirnya semuanya terbongkar..Sejak peristiwa tu,kalau ada 'perempuan add, mesti check ada gambar dan mutual friend atau tak..dan jugak statusnya apa yg dia post..Kalau lelaki add, approve je.hahaha . eh bukan apa, kalau dah memang namanya lelaki,contohnya Mamat,bila dia cakap tak elok,terus block je..tapi bila dia guna nama perempuan,kesabaran untuk kerenah dia tu jadi lebih sikit..tu yang jadi terkena kerana tindakan segera tidak diambil,kerana kusangka kau kaum HAWA...haruslah bersikap lembut sikit dengan kau..rupanyaa..huhh

TAPI sekarang LAIN....siapa-siapa je lah yang add,tak kira lelaki atau perempuan,tak de mutual friend yang boleh diharap,nama profile pelik-pelik,atau bila tengok about dia contoh "works as Perdana Menteri,Tukang kira bulu kambing,tukang kira bintang di langit, or apa-apa je yang aneh-aneh, terus click IGNORE .
Facebook pun sekarang ni macam TAK privacy and bertambah Open..need to be careful.


Kalau nak check one by one profile orang then baru nak remove,memang tak lah.beberapa ratus friend dlm FB tu,berapa kerat je punn yang diketahui siapa orangnya..Jadinya,bila ternampak status merapu orang yang tak dikenali tapi dah friends,dengan pantas pegi REMOVE dia.rasa PUAS. Dan kadang-kadang tergelak-gelak kegembiraan..hahahaha syco betul perempuan nii


PERHATIAN,PERHATIAN, IBU IBU BAPAK BAPAK, SILA PANTAU FB ANAK ANDA...
sekiranya manusia spesis 'RABIATUL ADAWIYAH YANG SAYA NYATAKAN DI ATAS ' tu menjadi friends anak anda,pastinya mereka bakal MEROSAKKAN FIKIRAN anak anda,apatah lagi budak bawah umur..kan sekarang budak-budak kecik pun ada FB... 
FIKIRKAN .




26 comments:

Niesa said...

sekarang ni zaman teknologi mcm2 cara org guna utk ambik kesempatan..niesa mmg akan tapis smua fren kt fb..tkt sbb kwn niesa fren kt fb dia mmg byk gilosss 4k lbh..pastu ada bapok curik gmb dia n wat fake fb guna semua gmb dia n pm lucah kt lelaki..seraaamm..sekarang lelaki tu tunggu hukuman dr mahkamah..sma2 kita ambik pengajaran..bahaya..sekadar berkongsi.. :)

Cendol said...

thanks for sharing ye Niesa.mungkin kawan Niesa tu lawa orangnya kan?tu pasal bapok guna gambar dia tuu..

dear xila said...

tula sy kalau ada org add mesti check mutual fren tu huhu tindakan jaga2 namanya bukan juai mahai ;p

Cik Nur™ said...

Mohon cendol jgn remove Nur..hehehehe.. :)

NUr pun skrang ni mmg nak cuci fb tu sikit..heheh

Cik Nur™ said...

oh yea...guna nama wanita mulai, padahal menyamar....hampeh betul...!

boni kacak said...

nama yang digunakan tu mulia tu.. tapi buat perkara tak senonoh.. pergh. memang menyakitkan hati betul..

aku HaniAsyira said...

yupp. sekarang, terbiar je friend requests tu.. wish besday org tak kenal pun tak wish.. besday sendiri pun dah hide.. zaman bebudak dulu mmg sakan add org.. ish2.. sekarang bertapis kan..

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Cendol..before this, total friends kat fb lana mencecah seribu.. bukan nak ckp pasal nombor.. tpi lana cuma pelik sgt, bila fikir2 balik, camna lana n kita2 lah, betapa galaknya dgn fb msa awl2 dulu..kita main add je suma org.

Ada avntgenya..lana sempat kenal sorg student luar ngra, tpi dia study kat mlysia, kat lim kok wing. Dgn dia, lana bnyk bljr cara berkomunikasi dlm BI. Wlaupn through chatting je, tpi ok. Dia pun tahu menghormati.

Ada skali, lana ingt lgi ad satu ni, taktau dri mna munculnya..cam biasa main add saja. Mula2 dia ok, lama2 lana rsa sgt2 tak selesa.. lana rsa dia stalk gmbr2 lana(sblm ni, gmbr public). Lana letak gmbr dgn bestfriend, and dia tend to laga2kan kitaorg.. mula2 mmg bersangka baik. Tapi last2, lana removed.

Then, pelan2, lana removed one by one, ia memang makan masa. Tapi lana rsa berbaloi. Skrg ni cuma ada lebih kurg 100+ saja. Itupun bertmbh sbb kwn2 blogger termasuk cendol :)

Sgt tenang n happy skrg ni. Gambar pun dah private, n start donlod skit2, takmo dah buh gmbr kat fb.

Lana sbnrnya ingt nk delete akaun personal fb.. tpi tula, ad bbrpa benda lagi nak disettle..so tangguh dulu :)

elyna mirsada said...

umm skt jiwa dpt fren cm tue..hehe

Deqla Manjew said...

mmg byk penyamaran kat fb.. smuanya disalah gunakan.. hurm.. kena hati2 je la..

psstt.. fb id deqla norumara tu real pompuan tau.. hikhik..

Si Matatajam said...

Bagus la skang ni dah makin berhemah menggunakan Fb..jgn mudah approve sesapa yg add tu.. Selamat berpuasa Cendol

izan mama mia said...

btollah tu
akak pun dh ramai delete
tinggal yg kenal je
riso kan
ntah sapa sapa yg add

logorithm said...

Kejamnya!

Hahaha... :-D

syiela said...

banyak penyamaran..

status yg bukan2

akak mmg unfriend je org cenggini

aReLaN said...

dulu memang main add atau approve je kalau sesape add. memang takde la baca apa pon. terus ok je. skang ni memang kena study betul2 la.

lelamaisara said...

memang kena kejam la kan ..heheh kalu tak kenal jgn sesuke nak approve kan....

are_lin@yu said...

eee gelinya ada jgk org gtu kan..skt at dgr

Masha Meisters said...

hahahaha...kenapa ko kejam sangat ni jemah? haha

hokey,yang paling menarik ada group mencari jodah pula kat FB masha skrg...tak tahu mcner boleh ada...nak keluar tak tahu mcne...
dyeorg punya update memg tah hape2...gampar pun mcm mintak pelempang je...sakitttt!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Assalamualaikum cendol

haha kejamnyerrrr

Salam Ramadhan & Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin :-)

Solehah Shamsuddin said...

Dulu akak men app je sume org sbb ketagih dgn game fb punya pasal.ble dh asyik kna hacked je,terus fobia dan blocked mne2 yg disyaki.haha skrg dh berhati2 app kwn.sbb tu berderet friend request skrg ni

Cik Kay Jue said...

ckj setuju sgt! dulu memang gila2 approve je org yg add.. sekarng ckj pun buat macam tu.. ada juga ckj try check 1 by 1 profile kawan2 ckj.. banyak juga la yg ckkj remove..

betul la fb sekarang ni da tak privacy.. payah..

Chic Na said...

hati2 sebelum add fren tak kira la social site ape pun.. jgn unfriend kakak pulut sudah. heheh..

selamat hari raya adik cendol.. ;)

Cendol said...

LANA , betul apa lana cakap tu.ada pro and cons nya :)

Cik Aini said...

kan..kan
kdg2 smp tepikir wat apa ramai2 sdgkan x kebal..nk komen pun x kenal kang jd lain plak..jdnya skrg Ai cuma accept yg kebal je.lg mudahkan :)

dya bunga said...

mohon jgn remove dya ye..sbb profile dya merepek..works as superwoman..hehehe..

kopi pasta said...

dulu suka add org sebarangan sebab nak promote blog. tp skrg suka remove org sbb rasa maam karut jer mereka2 yg kita add tu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...