November 9, 2012

JANGAN TIDO GAYA INI !


Dari draft telah berkurun lama ..

sebab ape tak boleh tido meniarap?

tidur meniarap ni boleh menyebabkan sesak nafas! beban tulang belakang punggung menyusahkan dada utk bernafas dgn sempurna.

penafasan yg tak sempurna akan melemahkan jantung dan otak

kajian di Australia membuktikkan kematian mengejut di kalangan kanak-kanak berlaku lebih kerap kpd kanak2 yg suka tidur meniarap.


Islam juga mencegah gaya Tido meniarap

Abu Ummah RA meriwayatkan, "Suatu ketika Nabi SAW menghampiri seorang lelaki tidur di masjid dengan kedudukan meniarap, menelungkupkan wajahnya, baginda langsung menendang kakinya sambil berseru "
"Bangun dan duduklah, sesungguhnya kedudukan tidur demikian adalah kedudukan tidur di neraka Jahannam."



Cara tido yang terbaik ?

mengiring ke kanan .

Sebab?

paru kiri lebih kecil dari paru kanan.so jantung menanggung benda yg lebih ringan.
kalo tido mengiring ke kiri,jantung dihimpit paru kanan yg lebih besar menyebabkan kecergasan jantung berkurang!

cara tido mengiring ke kanan juga akan membuatkan hati dlm kedudukan stabil.perut pun dlm keadaan baik.

lagipun cara tido mengiring ke sebelah kanan ni ialah cara tido Nabi.



ape saje yg dianjurkan Islam mesti ade hikmah disebaliknye . nampak tak nampak tak??perfect nye Islam.

SUmber





39 comments:

Mrs Velentine said...

tq untuk info

Deqla manjew said...

mengiring ke kanan? yeahh...betul2..deqla mmg mengiring ke kanan sbb hubby kat sebelah kanan..haha..x penah pun tdo meniarap...

leakedknowledge said...

betul :) lagi stu ak lupa ak baca mana. tido mgiring belah kanan ni xbuat kita hanyut dgn tidur n mudah bangun pagi utk solat subuh :)

Cik Nur said...

terima kaseh sudi berkongsi ya Dr.cendol.. :)
cik nur selalu tido mgiring, tapi kadang bertukar2..ikut keselesaan...hihih

Chic Na said...

slalu tido meniarap tp tanpa sedar. huhuhu..

Nyue said...

thanks info cendol..ehehehehe....
mmg nyue mgiring ke kanan ..eheheheh

cendol sihat x?

boni kacak said...

betul tu... apa yang disuruhdalam islam pasti ada sebabnya..

MarliaMarble said...

haah..perfectnya islam..setiap perbuatan ada kelebihan dan keburukan..=)

Nastyna said...

Thanks for sharing.

Si Matatajam said...

Risau sgt bila Khalish suka sangat ngigau pastu ubah cara tido tiarap camtu..

C'Jai said...

cendol....akak datang ni....sedang posing kat depan pyramid...heheeee...

setuju sangat dengan n3 di atas...tidur meniarap mmg tak bagus untuk kesihatan dan keselamatan.....

Hanif Idrus said...

Info yg bagus ni

4feet8 said...

mm..pernah baca juga. n sy nak tambah, untuk mudahkan buang airbesar, mengiring ke kiri..

Cik Aini said...

cendol aka Alia..
rindu sama kamoooo tau..

huhu ai suka tdur meniarap...mula2 mngiring pastu satg mesti jd meniarap..haish kena ubah tabiat nih..

etuza said...

nice entry. very tq. syukran

Niesa said...

niesa mmg xreti tdo meniarap..nice sharing..! =)

Deq's Qienz said...

nice sharing my twin :)

KorN said...

tapi most of us lebih cenderung untuk mengiring ke kiri kan... herm tak tahu lah knapa

LYAfrina said...

tq for sharing dear..

tp skarang raai y suka tdokan ank dia scara meniarap kan....

psl tdur mgiring sblah kanan, mmg betul.. sbb lya ade masalah jntung.. dan doc slalu suh mgiring sblaha kanan bg elak tkanan pd jntung & myekat aliran darah kat jntung...

aku HaniAsyira said...

berusaha berubah posisi tidur

lelamaisara said...

akak tak pernah tidur meniarap..boleh sesak nafas....huhuuu..

misz sheyla said...

dah tau ni... tapi boleh review balik...hehehe sendiri pun dah lupe

dya bunga said...

btl2..islam is perfect..

elyna mirsada said...

btl2 cendol..hehe.mmg ada sbb kn ^___^

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Cendol, bab tido meniarap tu..ak terpikir juga, camna sstgh org leh tido cam tu..tak trasa mengah ke camtu.

Urm, sbnrnya, stiap anjuran Islam tu, mmg ada dan sentiasa ada sebab disebaliknya. Kita kena kaji kenapa dan berusaha applykan ia dalam hidup sharian kita.

Arina Shamsul said...

mama like this entry lalink..tengkiu..hehehe.

kinara kinatara said...

kina selalu jugak tido meniarap nyh..:)

Khairun Solehah said...

nice info ,br tau ni..patutlah,selama ni mak x ksk tido meniarap =P

Hnahdy said...

baru tah.. info menarik :)

Mr. Doctor said...

Hmm..memang tengah cuba x tidur meniarap.. Tp esok pg msti tngh meniarap jugak..aduhhh

Nadia Elena said...

sunnah nabi adalah yg sebaik-baik amalan.. =)

N.Aima K said...

salam maal hijrah dear ;)

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Cendol..ak cuma nak gtau, Smallville musim ke-10 kuar kat tv3 dua minggu lagi. Ko jgn lupa keh tgk lakonan aku. Eceh,hahahahha.

Saja kacau hang cendol..rindu plak kawan2 blogger ak.. :) Hang jaga diri baik2 no kat sana :)

Semoga sukses! ^_^

Solehah Shamsuddin said...

memang xelok pn tdo meniarap.lagi2 perempuan

Dayana Bahar said...

suka tidur mengiring tapi tak ingat mengiring arah mana... malam ni nak cek hehe nice info..

9n0L4 said...

tu lah hikmah nye adab tidur dlm islam. ikut sunnah rasulullah ngiring belah kanan kan. :)

Yana Libra said...

Islam mmg yg terbaik kan~ :)

mselim3 said...

Terima kasih atas ingatan yang diberikan...kerana sentisa berpesan2 pada kebaikan.

MaMa Rey said...

ya betul.tidur mengiring kana carayg betul.suami saya pn selalu tidur mengiri.g kanan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...